Ze čtyřiceti zaměstnanců mu zbyli tři. I tak to vypadá v restauracích a za výdejními okny

9. březen 2021 15:02

Lidé si vaří víc doma a do center měst moc nechodí. Tak si vysvětlují majitelé jihočeských restaurací obrovský propad tržeb po prvním týdnu lockdownu. Ve výdejních okénkách teď prodají o polovinu méně obědů než v únoru.

„V běžném režimu jsme dělali kolem dvou set obědů, jak začal vloni covid, tak byl propad velký, to jsme se dostali na nějakých padesát obědů, dneska jsme na pětadvaceti obědech,“ popisuje majitel restaurace Budějcká srdcovka Marek Šerhant.

Padesátiprocentní propad ve výdejích obědů hlásí po prvním týdnu lockdownu i Jan Dobiáš, majitel Restaurace Zlatá hvězda v Českých Budějovicích: „Lidi nejsou v práci, jsou doma, takže logicky si pro oběd nepřijdou.“

Odliv zákazníků u výdejního okénka pocítila v uplynulém týdnu také vietnamská restaurace Vie-Ňam v Jindřichově Hradci. Pokračuje provozovatel Šon Chung: „Od pondělního lockdownu je evidentní úbytek lidí ve městě a tudíž se to odráží i v potřebě stravovat se u nás. Ve srovnání jsme tak na padesáti procentech toho, co bylo.“

Podle oslovených restaurací se v poslední dny nezvýšily ani rozvozy. Lépe na tom nejsou ani oslovené jihočeské pizzerie. Ty po lockdownu žádný nárůst objednávek nezaznamenaly. Naopak v první dny zpřísnění opatření lidé pizzu objednávali ještě méně než například v únoru. Celkově hodnotí současný stav jako mnohem horší než při první vlně loni na jaře.

Některé restaurace musely přistoupit k velkému propouštění zaměstnanců. Například Budějcká srdcovka už má v těchto dnech jen tři stálé zaměstnance a několik brigádníků.

„V první vlně jsem měl čtyřicet zaměstnanců, dneska mi zbyli tři. Buď šli na úřad práce nebo do jiného oboru," líčí Marek Šerhant z Budějcké srdcovky. A nadcházející měsíce zatím vidí pesimisticky. Případným zájemcům nemůže do budoucna prakticky nabídnout žádnou práci, protože sám neví, co se bude díl. „Je vidět, že strach mezi lidmi je velký a odpírají si tyto služby,“ dodává.

S návratem lidí do restaurací a hospod v dalších týdnech moc nepočítá ani Jan Dobiáš ze Zlaté hvězdy a očekává spíše podobný postup uvolňování, jako byl v loňském roce.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

autor: Petr Kubát
Spustit audio