Zdravotní sestry chybí i hospicům. V Prachaticích kvůli tomu ošetřovatelky při práci studovaly

9. srpen 2021 17:24

Hospice po celém Česku trápí nedostatek sester. Až osm jich shání Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích. Pomoct se rozhodly přímo dvě ošetřovatelky a při práci vystudovaly zdravotnickou školu.

Romana Varyšová v prachatickém hospici pracovala jako ošetřovatelka osm let. Stát se zdravotní sestrou si přitom přála už od mládí. Teď se jí to podařilo, školu dokončila před měsícem. „Já jsem na zdravotní školu jít chtěla, ale moje mamka tenkrát řekla, že ne, tak jsem studovala textilní školu,“ vypráví.

Při studiu měla Romana Varyšová podporu manžela i dětí. Hlavně během distanční výuky. „Ještě, že jsem měla děti také na distanční výuce. Já nejsem tak šikovná ohledně počítačů, tak mi děti vždycky pomohly s připojením. Pomáhaly mi i u písemky z chirurgie, já jsem jim diktovala, ony psaly, protože to bylo na čas a já neumím tak rychle psát,“ líčí.

Čtěte také

Společně s Romanou Varyšovou školu vystudovala i ošetřovatelka Magdalena Melková. Obě tak pomohly doplnit počty sester na lůžkové části prachatického hospice.

„Za to jsme moc rády. Jsou to maminky od čtyř dětí, obě mají velkou rodinu, myslím, že mají dost své práce, ale byly tak hodné, že věnovaly svůj čas v situaci, kdy jsme to potřebovali,“ říká vrchní sestra Eva Ludačková.

Sehnat zdravotní sestry pro hospicovou péči je podle prezidenta Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče a ředitele prachatického hospice Roberta Huneše náročné. „Ne každý, kdo pracuje ve zdravotnictví, je způsobilý k tomu pečovat o umírající. Na to je přeci jenom třeba osobnostně vyzrálá sestra, nejen odborně, musí mít i touhu po tomto druhu práce, to člověk to musí chtít dělat,“ popisuje.

Podle slov Roberta Huneše trápí podobný problém i ostatní hospice v republice.

Spustit audio

Související