Nejsem troškař, říká režisér Zdeněk Troška. V antikvariátu je totiž schopen koupit 104 knih najednou

9. srpen 2020

Přesně takový nákup totiž režisér udělal nedávno v Českých Budějovicích. V Praze prý jen přespává, ale skutečně bydlí jen na jihu Čech. V Hošticích. V rozhovoru pro Český rozhlas dále vypráví o svých studiích a samozřejmě o natáčení filmů.

„Já jen kvetu, děkuji za optání,“ odpovídá režisér Zdeněk Troška na dotaz moderátorky Hanky Šoberové, jak se má. Rozčílit se prý ale umí, ovšem za třicet let filmování se na place rozčílil jen dvakrát.

V obou případech to skončilo tím, že členy štábu, kteří neplnili své povinnosti tak, jak měli, bez milosti z natáčení okamžitě vykázal.

„Chci mít vedle sebe lidi podobně naladěné, jako jsem já,“ dodává v rozhovoru Zdeněk Troška. Starosti se prostě musí nechat doma, nebo v autě a nesmí se s sebou nosit na natáčení.

Čtěte také

Jak tráví léto režisér Zdeněk Troška? Doma, na chalupě v Hošticích. Ano, v těch slavných filmových Hošticích, kde vznikala série Slunce, seno,… Ačkoliv jezdívá rád k moři, letos to aktuální situace kolem koronaviru nedovoluje a tak si například režisér vyjde k lesu nasbírat mateřídoušku. Tu mu jeho švagrová usušenou zašije společně s heřmánkem do malých polštářků:

„Ty mám všude a s těmi já usínám, protože cítíte celou zimu vůni léta,“ říká režisér.

Ještě jezdí do Hoštic autobusy turistů na prohlídku vesnice, kde se natáčel film Slunce, seno, jahody a jeho další pokračování? Na tuto otázku odpovídá Zdeněk Troška kladně.

„Pořád jezdí. Je to už 37 let, lidi tam jezdí pořád, opakovaně. Já mám tetu, která bydlí dole pod vsí, a já k ní nemůžu jít jinak, než brzy ráno, nebo pozdě večer stylem „pod plachetkou osoba“. Proč? Protože musím jít přes náves. Tam jsou davy lidí, autobusy, dovolenkáři, turisté a já tou návsí pak neprojdu,“ upřesňuje režisér s tím, že velice často provádí návštěvníky po vsi on sám a ukazuje jim místa, kde se natáčelo, včetně doplnění příhod z natáčení.

To ale zdaleka není vše, co zaznělo ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Celý rozhovor se Zdeňkem Troškou si můžete poslechnout online, nebo stáhnout jako podcast a poslouchat kdykoliv jindy, stačí kliknout.

Spustit audio

Související