Zdeněk Troška a Jiří Lábus vybírali ve Stříteži nejlepší guláš. Zvítězil domácí tým

27. červenec 2015

Třináct gulášů posuzovala porota ve finále kulinářské soutěže ve Stříteži u Volyně. Režisér Zdeněk Troška a herci Jiří Lábus a Vilém Udatný vyhodnotili jako nejlepší guláš ten, který uvařil tým nazvaný Statek paní Lucie.

Hodnocení poroty možná podle vítězky Lucie Jirotkové ovlivnila čabajka. „Nic extra speciálního jsme tam nedávali, až na závěr pravou čabajskou klobásu. Nejvíce nám pomáhal přítel mojí maminky, který je šéfkuchař, ale měl z toho hrozný strach, říkal, že budeme zklamaní, když nevyhrajeme,“ řekla.

Přes obavy šéfkuchaře domácí tým zabodoval a prvenství tak zůstalo ve Stříteži. Druhé místo obsadil tým z Paračova.

Někteří účastníci přijeli už den předem. „Jsme z malé vesnice u Plzně, tak abychom nemuseli brzo vstávat a mohli si v klidu připravit zázemí, vyrazili jsme dřív. Bereme to jako takovou malou dovolenou,“ vysvětloval Václav Patera. Do Stříteže si přivezl klasické suroviny - maso, cibuli, papriku, pepř a hlavně kuchařské umění.

Tradičního receptu na guláš se držely i ostatní týmy. „Nebudeme experimentovat, jen si nadrtím sůl s kmínem, aby se kmín hezky rozvoněl, a pak už to bude klasika,“ prozradil Karel Liebl.

autor: Václav Malina
Spustit audio