Zbytky jihočeského hradu Pořešína mají středověkou atmosféru. Najdete na něm ale i muzeum

7. říjen 2022

Naše hrady jsou na řece Malši navlečeny jak korálky na niti. Tohle motto najdete na webových stránkách sdružení Hrady na Malši, které se stará o čtyři hradní zříceniny a jednu tvrz v údolí jihočeské řeky na česko-rakouském pomezí. Jedním z hradů je Pořešín. Před pár lety šlo o lesem zarostlou ruinu. Dnes v hradním areálu najdete muzeum, kovárnu, hrnčírnu i koncertní pódium.

„Od loňského roku funguje vedle hradu Pořešína i pořešínské podhradí. Což je prostor, kde byl před několika lety objeven středověký náhon, pravděpodobně přivádějící vodu k mlýnu na mletí obilí,“ říká Radek Kocanda, jednatel spolku Hrady na Malši.

Stojíme spolu u zbytků kamenných hradeb a Radek Kocanda ukazuje směrem od Pořešína ke svažité louce, olemované palisádou. „Postupně tam stěhujeme staré dřevěné stavby a máme ambici, že bychom vedle hradu udělali něco jako skanzen,“ přibližuje plány spolku. „Samozřejmě už teď je podhradí během roku využíváno k různým akcím, ať už to jsou různé rekonstrukce bitev nebo středověké řemeslné trhy,“ dodává.

Přitom ještě na přelomu tisíciletí byste hrad Pořešín i přilehlé podhradí nejspíš hledali marně. Zřícenina byla zarostlá lesem a stála stranou turistických tras. Díky nadšení dobrovolníků se ale podařilo obnovit zašlou slávu hradu, původně střežícího česko-rakouskou hranici. Dnes tak na Pořešíně turista najde nejen opravené zbytky hradeb, paláce či hradní kuchyně, ale i budovu muzea s archeologickými nálezy či repliku kovárny a hrnčírny.

Hradní příkop

Zřícenina hradu Pořešín je přístupná o víkendech od začátku dubna do konce října, během hlavní sezóny ji lze navštívit denně, kromě pondělků. Ve stejnojmenné vsi se nacházejí dvě záchytná parkoviště, ze kterých to je k hradu zhruba půl kilometru. Zdatní turisté mohou přijít na hrad pěšky. Vede k němu modře značená stezka údolím řeky Malše i Zemská stezka, propojující jih Čech s Podunajím.

autor: Filip Černý
Spustit audio