Zbourání vepřína v Letech na Písecku je podle zástupců jihočeských romských iniciativ zbytečné

27. únor 2009

V Českých Budějovicích se ve čtvrtek odpoledne sešli zástupci jihočeských romských iniciativ s hejtmanem Jiřím Zimolou, aby projednali osud pietního místa v Letech na Písecku.

Požadavky romských iniciativ Českému rozhlasu sdělil pracovník organizace Člověk v tísni Matěj Šarkézy: "Nepotřebujeme stamilióny korun na zrušení vepřína, potřebujeme několik desítek miliónů na to, abychom zpřístupnili cestu k památníku a místo zkulturnili, připravili místo pro parkování a sociální zařízení. O zrušení vepřína usilují jiné organizace, my to nejsme."

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola souhlasí s názorem zástupců romských iniciativ a chce také zkulturnění tohoto pietního místa. Naopak vyjádřil nesouhlas se slovy ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Ten navrhuje likvidaci vepřína, která by stála 800 miliónů korun.

"V žádném případě by se právě v období ekonomické krize nemělo jednat 800 miliónech korun, které by stát měl dát do záležitosti, která i podle názoru zástupců rómských iniciativ je velmi nešťastná. Znamenalo by to vlastně i likvidaci spousty pracovních míst. Stát by byl ochoten v rámci řešení této problematiky peníze poskytnout a teď jde o to, aby se skutečně pietní místo Lety dostalo na stejnou úroveň jako Kunštát u Hodonína a věc se řešila," zdůraznil Zimola.

Spustit audio