Zázraky se dějí. Ochrnutá pusopiska Bára se po 12 letech začala uzdravovat

24. prosinec 2017

Rodiče talentované malířky Báry Sedláčkové z Českých Budějovic dostali nejhezčí vánoční dárek. Jejich těžce nemocná patnáctiletá dcera se začala uzdravovat.

Báře v dětství diagnostikovali neuropatii, kvůli které údajně ochrnula. Po dvanácti letech se ale ukázalo, že tato diagnóza byla chybná.

Dívka se i při své nemoci už dlouhá léta věnuje malování. Protože kvůli ochrnutí nemůže držet štětec v ruce, maluje pusou. Říká si pusopiska.

Teď ale Bára udrží v ruce mobil, což dříve vůbec nebylo vůbec možné. „Barča byla v dost kritickém stavu a od května, kdy nám po mnoha letech změnili diagnózu, došlo k velkým změnám, protože ji začali léčit,“ říká maminka Milada Sedláčková.

Přišlo to po dvanácti letech. Po celou dobu lékaři tvrdili, že Bára má neuropatii, ale nakonec diagnózu změnili. „Má onemocnění, které se nazývá CIDP, je to chronický zánět, který se usadil na mozkomíšním kmeni, a kvůli tomu jí ochabovaly končetiny a odumíraly periferní nervy,“ vysvětluje maminka.

Nastalo zlepšení, o kterém Bářini rodiče snili několik let. „Kromě toho, že přibrala na váze, se jí zpevnila hlava, kterou předtím už vůbec neudržela. Postupuje to od středu těla,“ popisuje Milada Sedláčková.

Sama Bára změnu cítí. „Zaprvé jsem se zbavila tracheostomie, kterou jsem měla v krku od loňských Vánoc. Těším se, až budu moct plavat a dělat další věci, které jsem nemohla,“ říká.

Otec Petr Sedláček podle svých slov cítí naději a úlevu. „Nevím, jak to všechno shrnout, máme z toho radost. Myslím si, že je skvělé, když má člověk po dvanácti letech naději na nějaké zlepšení, a asi nemá cenu se utápět v tom, že věci mohly vypadat jinak,“ dodává.

„Vnímáme to jako zázrak, nicméně nechceme to zakřiknout, abychom něco nepředběhli,“ uzavírá Milada Sedláčková.

Spustit audio