Zatracená práce o nezávislých médiích v Rusku nebo René, vězeň svobody. Dokumenty promítne Jeden svět

28. březen 2022

Mezi největší dokumentární festivaly s tematikou lidských práv na světě a nejvýznamnější události svého druhu v Evropě patří Jeden svět. Nabízí výstavy, filmové dokumenty, přednášky i workshopy. V Jihočeském kraji se letos koná v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Táboře.

Organizaci a výběr snímků má v jihočeské metropoli na starosti Pavla Heyduková, která se k Jednomu světu dostala náhodou. „Já jsem tu v minulosti spolupořádala například Budějovický majáles a další kulturní projekty. A pak jsem si všimla, že Jeden svět hledá někoho do týmu. Nebylo nad čím přemýšlet, poslala jsem přihlášku a jsem tady,“ vypráví.

Při výběru filmů se podle svých slov snaží obsáhnout všechna témata, která aktuálně rezonují. „Například ekologie, LGBT, Blízký východ. Hlavní je, aby témata byla blízká nám jako Čechům. Snažím se, aby to bylo vyvážené,“ dodává.

Festival podává témata lidských práv skrze životní příběhy, je určen dospělým divákům, ale dětem a studentům. „Já si myslím, že forma dokumentu na děti dobře funguje. Součástí je moderátor, který do dokumentu vstupuje před zahájením projekce, v průběhu i po skončení. Ptá se na jejich názory, pocity a pohledy. Rolí moderátora není dávat odpovědi nebo pravdy, ale spíš klást otázky a vzbudit zájem o okolní svět,“ popisuje Pavla Heyduková.

Čtěte také

Letošní téma Jednoho světa zní Cesty svobody. Cílem je vrátit pozornost k nedemokratickým režimům kolem nás. „Vybírali jsme ho před půl rokem a najednou je až mrazivě aktuální. My to teď vlastně sledujeme v přímém přenosu a všechny nás mrazí, jak se to téma proměnilo ve skutečnost,“ komentuje Pavla Heyduková.

Slavnostní zahájení festivalu v Českých Budějovicích se uskuteční v úterý 29. března od 17 hodin v budově Českého rozhlasu. Odstartuje ho dokument Zatracená práce o činnosti nezávislých médií v Rusku. Následovat bude diskuse s novinářem Kirillem Ščeblykinem.

Pořadatelé zvou dále například na dokument René – Vězeň svobody, který natočila režisérka Helena Třeštíková. Projekce ve středu od 19.30 hodin v Českém rozhlase České Budějovice se zúčastní i samotný René. Celý festivalový program najdou zájemci na webu jedensvet.cz.

Celý rozhovor s Pavlou Heydukovou, koordinátorkou festivalu Jeden svět v Českých Budějovicích, si poslechněte online.

Spustit audio

Související