Zatmění Měsíce můžete vidět v pardubické hvězdárně

15. červen 2011

Úplné zatmění Měsíce bude možné ve středu večer v Pardubicích pozorovat ve Hvězdárně barona Artura Krause. Zájemce o astronomii hvězdárna zve, aby si tento mimořádný úkaz prohlédli pomocí dalekohledů.

Zatmění bude mimořádně dlouhé a do roku 2015 také poslední viditelné z území republiky.

„Fáze úplného zatmění potrvá přes 100 minut, což činí z tohoto měsíčního zatmění jedno z nejdelších v tomto století. Pozorovat se bude velkými dalekohledy v kopuli i přenosnými přístroji na terase hvězdárny. V případě nepřízně počasí je připraven audiovizuální program," řekl Petr Horálek, tiskový tajemník hvězdárny.

Zatmění Měsíce bude páté nejdelší v tomto století. Měsíc projde téměř přesně středem zemského stínu, což je vzácný jev, který se odehraje pětkrát za 100 let. Měsíc při zatmění na rozdíl od Slunce nezmizí. Je oranžový, rudý nebo hnědý. Barvu ovlivňují dva faktory, znečištění atmosféry a poloha Měsíce v zemském stínu.

"Především po silných sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý. Je-li měsíc na okraji zemského stínu, má často naoranžovělou či světle červenou barvu. Naopak uprostřed stínu, kam dopadá nejméně slunečního světla lámaného zemskou atmosféru, bývá barva úplňku až nahnědlá. Zatmění Měsíce je vlastně barevné nebeské představení," řekl Horálek.

Hvězdárna zve návštěvníky od 20:30 do půlnoci. Kdo tento termín propásne, musí si počkat na konec září v roce 2015 nebo alespoň do prosince letošního roku, kdy nastane částečné zatmění Měsíce.

V pátečním pořadu Máme hosty hovořili o zatmění Měsíce astronomové Petr Horálek, Petr Komárek z Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích.
Celý pořad si můžete vyslechnout zde.

Petr Komárek, Petr Horálek

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autoři: pta , PAP | zdroj: ČTK
Spustit audio