Zateplování hlubocké základní školy je pečlivě hlídáno

6. březen 2012

V Hluboké nad Vltavou už se brzy pustí do zateplování základní školy. Komplex budov postavených na počátku osmdesátých let ale částečně tvoří takzvané boletické panely, které obsahují nebezpeční azbest.

Hlubocká radnice, která na rekonstrukci získala dvacetimilionovou dotaci, chce předejít problémům, jaké se staly ve školách na sídlišti Máj v Českých Budějovicích. Starosta Tomáš Jirsa proto vytvořil odborný „azbestový" štáb.

„Najali jsme si profesora z brněnské vysoké školy, který je náš největší odborník na azbest, domluvili jsme se s krajským hygienikem, že s ním budeme situaci pravidelně konzultovat, stavaři si najali odbornou firmu na likvidaci nebezpečných látek, dále analyzujeme to, co se stalo v Budějovicích, a náš projektant doplňuje projekt o dokumentaci týkající se azbestu,“ vyčetl řadu preventivních opatření Jirsa.

Hlubocká radnice si také objednala první kontrolní měření u Státního zdravotního úřadu. Odborníci nenaměřili azbest nikde ve škole. Průběžná měření budou pokračovat po dobu celé rekonstrukce. Ta má začít ještě letos na jaře. Poslední etapa skončí příští rok v létě.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio