Zastupitelé Liberce odložili rozhodnutí o koupi Skloexportu. Město bude se státem vyjednávat o ceně

28. leden 2022 10:17

Jedním z důvodů, proč zastupitelé města o koupi budovy Skloexportu poblíž vlakového nádraží zatím nerozhodli, je cena. A zejména opozice kritizovala nejasný záměr ohledně budoucnosti rozlehlé budovy.

Opuštěný a chátrající dům patří státu, který ho městu Liberec nabídl za téměř 67 miliónů korun. Zastupitelé města záměr koupit budovu Skloexportu úplně nezavrhli. Schválili usnesení, díky kterému může náměstek primátora Zbyněk Karban dál jednat s Úřadem pro zastupovaní státu ve věcech majetkových o lepších podmínkách.

Opoziční zastupitelé výši ceny kritizovali, víc jim ale vadilo, že není jasné, co by dál s budovou bylo. Jestli by sloužila pouze pro účely magistrátu, nebo jestli by město část budovy komerčně pronajímalo. Například Jindřich Felcman ze Změny pro Liberec řekl, že „budova je i zadarmo drahá“ a rozhodl se neúčastnit hlasování.

Shoda ale nepanuje ani v koalici. Například i podle radního Petra Židka z ODS by jedinou variantou bylo, kdyby město Skloexport od státu dostalo zadarmo a k tomu ještě půl miliardy korun na rekonstrukci.

Rekonstrukce by byla nákladná

Navenek sice budova bývalého Skloexportu vypadá relativně zachovale, podle vedení města ale potřebuje kompletní rekonstrukci. Podle odhadů na to bude potřeba od půl miliardy do 900 milionů korun. A to je podle radního Židka velký zásah do městské kasy.

Někdejší sídlo Skloexportu na rohu ulic Žitavská a 1. máje má dvě podzemní a pět nadzemních podlaží. V letech 1928 až 1930 bylo postavené pro daňovou a celní správu. Exportér českého skla budovu získal v době komunistického režimu, firma ale ve druhé polovině 90. let zkrachovala.

Stát budovu převzal v roce 2001, ale nemá pro ni využití, proto už je 15 let prázdná. Liberec se v minulých letech pokoušel budovu získat bezúplatně, s touto žádostí ale u státu neuspěl.

Čtěte také

V důvodové zprávě pro zastupitele je napsané, že pokud by město budovu koupilo, mohly by tam sídlit některé odbory; například správní, živnostenský, stavební úřad, odbor životního prostředí, sociálních činností, dopravy a oddělení krizového řízení. Současně by tam bylo možné přemístit také Městskou policii, hlavně proto, že s některými odbory úzce spolupracuje a pro lidi by bylo jejich soustředění na jedno místo komfortnější.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související