Zářivé barevné obrazy Hynka Fuky vznikají v Novohradských horách

1. květen 2016

Jsou veselé, barevné a září do dálky. Obrazy malíře Hanka Fuky ozdobily na jeden den fasádu Lesovny Žofín v Novohradských horách. Výstava jednoho dne potěšila každého, kdo se minulou sobotu ocitl poblíž.

Malíř Hynek Fuka, který žije a tvoří v Novohradských horách a pro inspiraci si občas zajede do Spojených států amerických, svými obrazy oslavuje život. Ví, proč to dělá - sám se po těžké autohavárii ocitl na prahu smrti.

Když se probral z kómatu, musel se naučit znovu hýbat a mluvit. A začal si plnit svůj sen: malovat.

„Všechny obrazy jsou inspirované životem, do mnohých z nich dávám osobní prožitky a zkušenosti. A zářivé barvy používám proto, že se mi líbí a působí na mě dobře,“ říká Hynek Fuka.

Na jeho obrazech je například zátiší se sklenkami vína a mlýnkem na kávu nebo zátiší s hruškami a lahvemi hruškovice. „Když třeba dělám to zátiší, tak nechci, aby všechno stálo rovně. Všechno je totiž v pohybu jako život, pořád se to mění. Líbí se mi, jak je ta lahev tvarově překrásná a dá se různě přizpůsobit tomu, jak život proudí,“ dodává.

Zachytil ale i argentinské tango, tedy pohyb sám o sobě. „Tento obraz je inspirovaný tím, že jsem byl loni v Českém Krumlově na večeru argentinské kultury. To bylo to nádherné,“ vzpomíná. Do všech obrazů chce podle svých slov vložit život a chuť žít, i když je to třeba zdánlivě nehybné zátiší.

Obrazy malíře Hynka Fuky ozdobily na jeden den fasádu Lesovny Žofín v Novohradských horách
autor: pku
Spustit audio