Zapomenout na práci je pro ředitelku multikina těžké, loni ji všude pronásledovali Mimoni

25. duben 2016

Dámská jízda je nejen pořad Českého rozhlasu České Budějovice, ale také pravidelná akce budějovického multikina. Nápad na ni vznikl právě v jižních Čechách. „Říkali jsme našemu centrálnímu programovému oddělení, že mnohé ženy a dívky chodí do kina rády samy, že jsou prostě filmy, na které muže nedostanou, a že vůbec není špatné si kromě kina také ještě popovídat,“ vzpomíná ředitelka Svatava Kopečková.

Tak vznikla Dámská jízda, která se nyní koná minimálně jednou za měsíc. Multikino při akci v předpremiéře uvádí film, který by se měl líbit především právě ženám. „Největší úspěchy máme s českými komediemi, protože jihočeský divák hodně slyší na tuzemské filmy,“ dodává Svatava Kopečková.

Promítání filmu navíc vždy doplňuje povídání se zajímavým hostem, módní přehlídka nebo třeba barmanská show. „Snažíme se vymyslet program, který koresponduje s tématem filmu. Není jednoduché každý měsíc něco vymyslet a zorganizovat, ale zatím se to daří a já mám radost, že u toho můžu být,“ říká ředitelka.

Nejbližší Dámská jízda se uskuteční ve středu 27. dubna, na programu je americký snímek Jak přežít single. Zároveň Svatava Kopečková zve na nový český film Teorie tygra s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou. „To vypadá na velice hezký film, ale zajímavých novinek je teď spousta, momentálně bych potřebovala víc než osm sálů,“ doplňuje.

Protože se každý pracovní den pohybuje mezi osmi sály, kde se neustále promítá, doma už si filmy prakticky nepouští. „Je to těžké, protože když zapnu televizi, hned vidím nějakou filmovou reklamu a mám pocit, že jsem v práci,“ vysvětluje.

V loňském roce ji takto pronásledovali Mimoni. „Ti tomu nasadili korunu, protože byli úplně všude. Šla jsem do potravin a už tam byl žlutý Mimoň, šla jsem koupit oblečení a také. Jeli jsme dokonce na dovolenou, a když jsme zastavili v Itálii na pumpě, už jsme zdálky zase viděli Mimoně. Říkala jsem si, že snad musím do pralesa, aby na mě ty filmové figurky nemohly,“ vypráví.

Ředitelka multikina proto nejraději odpočívá v lidu a tichu. „Bydlím v těsné blízkosti kláštera ve Zlaté Koruně a tam si to ticho opravdu užívám. Televizi vůbec nepouštím, jen občas mluvené slovo v rádiu. Čím jsem starší, tím víc potřebuji klid, knížky jsou pro mě úžasné, a přicházím na chuť i samotě. Naproti tomu si ale také užívám aktivitu s vnoučaty,“ prozrazuje.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.