Zapečený lilek se zeleninou a žampiony

Lilek je zdravá zelenina, která se hodí do mnoha jídel. Jednou z nejjednodušších úprav je zapékání s další zeleninou. Recept na chutný bezmasý pokrm nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 1 lilek
  • 2 mrkve
  • 1 větší zelená paprika
  • 3 - 4 svěží cibulky s natí
  • 3 - 4 větší žampiony
  • sůl
  • olivový olej
  • kari koření

Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme z obou stran, po půl hodině osušíme ubrousky. Mrkve pokrájíme na kratší proužky. Papriku pokrájíme na drobné kousky, žampiony na větší kousky.

Pekáček vymažeme olejem a začneme do něj klást zeleninu. Nejprve pokrájenou bílou cibuli, na ni v jedné vrstvě lilek, který posypeme kari kořením, zasypeme mrkví, paprikou a poté žampiony. Nakonec celou směs posypeme zelenou cibulí. Trochu podlijeme vodou a posolíme.

Pekáček přikryjeme a dáme do trouby, kde lilek pečeme 20 až 30 minut. Ověříme si jeho měkkost. Necháme v troubě ještě chvíli dojít, aby se vypekla přebytečná voda.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.