Zapečený lilek se zeleninou a žampiony
Lilek je zdravá zelenina, která se hodí do mnoha jídel. Jednou z nejjednodušších úprav je zapékání s další zeleninou. Recept na chutný bezmasý pokrm nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 1 lilek
- 2 mrkve
- 1 větší zelená paprika
- 3 - 4 svěží cibulky s natí
- 3 - 4 větší žampiony
- sůl
- olivový olej
- kari koření
Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, osolíme z obou stran, po půl hodině osušíme ubrousky. Mrkve pokrájíme na kratší proužky. Papriku pokrájíme na drobné kousky, žampiony na větší kousky.
Pekáček vymažeme olejem a začneme do něj klást zeleninu. Nejprve pokrájenou bílou cibuli, na ni v jedné vrstvě lilek, který posypeme kari kořením, zasypeme mrkví, paprikou a poté žampiony. Nakonec celou směs posypeme zelenou cibulí. Trochu podlijeme vodou a posolíme.
Pekáček přikryjeme a dáme do trouby, kde lilek pečeme 20 až 30 minut. Ověříme si jeho měkkost. Necháme v troubě ještě chvíli dojít, aby se vypekla přebytečná voda.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.