Zaniklé vesnice v České Kanadě připomíná naučná cyklostezka

10. říjen 2017

Pohnutou historii příhraničních obcí připomíná naučná cyklostezka mezi rakouským Kleintaxenem a Starým městem pod Landštejnem v České Kanadě. Vede kolem míst, kde stávaly zaniklé vesnice. Například Košlák dnes připomíná jen hromada kamení mezi nálety, stromy a kopřivami.

Do míst, kde vyrůstal, se rád vrací pětasedmdesátník Václav Vála. Ten se s rodiči do vesnice Košlák přistěhoval po odsunu Němců v roce 1945. V roce 1952 ale museli Košlák opustit i Válovi a vesnici se sedmi domy nechal tehdejší režim srovnat bagry se zemí.

„Tady bydleli Chobotovi, je tu vidět ještě část podezdívky od zahrádky. A tady, co je ten velký smrček, bydleli Válovi. Já jsem tu žil sedm a dodnes si pamatuji, kde co bylo, a vzpomínám na tu dobu,“ říká Václav Vála.

Dosud má v živé paměti obraz buldozeru, který rozhrnoval hlínu a vyvracel stromy. „To kamení, které je tu navršeno, to je rozhrnutý zbouraný dům. Tady byla obytná část, za ní chlívky s prasaty a slepicemi, malá stáj, kde byl dobytek, kůlna a z druhé strany vejminek,“ popisuje.

Václav Vála se do Košláku přistěhoval po druhé světové válce. „Rodiče bydleli v domku v Obratani, a když se dosídlovalo pohraničí, rozhodli se, že půjdou do Košláku a hospodařili tady,“ vzpomíná.

Přesně do míst, kde stála vesnice, se dnes lidé dostanou obtížně. Jiná místa jsou přístupnější a rakouským příhraničím dokonce vede sedm kilometrů dlouhá naučná stezka.

„Z rakouského příhraničního města Kleintaxen se dá dojet do bývalé zaniklé vesnice Košťálkov, dál kolem bývalé roty, zámku Dobrohoř, hřbitova až na náměstí ve Starém městě,“ připomíná starostka Starého města pod Landštejnem Alena Šindlerová.

Dobová fotografie jedné ze zaniklých vesnic v České Kanadě
autor: pfr
Spustit audio