Zamyšlení Leo Pavláta: Holocaust ve stínu cynismu a kšeftu

26. leden 2020

Ve výroční den osvobození vyhlazovacího tábora Osvětim v okupovaném Polsku, si svět připomene Mezinárodní den památky obětí holocaustu.

OSN vyhlásila tento den jako památný roku 2005, Česká republika si jej připomíná s dodatkem „předcházení zločinům proti lidskosti“. Má to svůj význam. O zvěrstvech rozsahem a pojetím, nikoliv však utrpením ojedinělé genocidy Židů za druhé světové války nemá smysl uvažovat jen s pietní vzpomínkou; podstatné je především vědomí současnosti a budoucnosti. Z tohoto hlediska minulý rok přinesl ještě nedávno sotva myslitelné projevy neúcty a cynismu.

Zneužívání holocaustu

Stranou nechávám popírání a znevažování holocaustu odpůrci Izraele a neonacisty a nechci se zabývat ani nejrůznějšími aktivisty, kteří při svých protestech nosí zcela nepřípadně Davidovy hvězdy na způsob těch, které Židy stigmatizovaly za nacistické okupace.

Logo

 

Dokladem naprostého morálního úpadku je mi totiž především zneužívání tématu holocaustu ke komerčním účelům či pro zaujetí publika. Tak loni v březnu byla v Řecku uvedena na trh úniková hra s motivem Židů bojujících za války o život. V květnu bylo možno prostřednictvím australského portálu RedBubble nakupovat hrnky, trička, zástěry, polštáře a tašky s vyobrazeními z vyhlazovacího tábora Osvětim.

V září se česká dvojice neostýchala zúčastnit finále soutěže v saunových rituálech v oblečení s Davidovou hvězdou. Podstatně více na očích pak ruský krasobruslař Šulepov soutěžil v listopadu na mezinárodním fóru v kostýmu, který opět nesl Davidovou hvězdu v kombinaci s prvky uniforem nacistických stráží v Osvětimi. Ne dost na tom, Mezinárodní krasobruslařská federace tento úbor nominovala do soutěže o nejlepší kostým a teprve po protestech to označila za omyl.

Tajný Hitler „nejlepší dárek“

Na samém sklonku roku se pak k   bezostyšnému výsměchu 6 miliónům zavražděných Židů, humanitě a mravnosti připojil i největší světový internetový prodejce Amazon.  Stolní hru „Tajný Hitler“ inzeroval v Austrálii jako „nejlepší sváteční dárek a před Vánoci zašel ještě dál, když prodával ozdobné zvonky a hvězdy s vyobrazením kolejí a baráků v osvětimském lágru. Již v srpnu přitom Amazon nabízel kolekce oblečení s vyobrazením popravy litevských Židů.

O přivydělání na židovské válečné tragédii se ovšem nenechala připravit ani další americká společnost Pixels. S výjevy z vyhlazovacího tábora Osvětim u ní bylo možno objednat polštáře, trička, pohlednice, pouzdra na telefony a závěsy do koupelen. A nezapomeňme ani na společnost Nekorektní pastely.  Ta na sklonku roku prodávala z USA sady voskovek, mezi nimiž šedá nesla název „Osvětimský popel“. 

Žijeme ve světě, v němž jsou již téměř smazány hranice oddělující soucit s utrpením, vkus a elementární slušnost od nestoudnosti, provokace a nemravného kšeftu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Související