Zámky v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou, Třeboni a nově i Vimperku zvou na zimní prohlídky

10. leden 2022 06:14

Nejstarší část českokrumlovského hradu a zámku si můžou lidé prohlédnout i při chladném počasí. Správa památky se začátkem ledna tradičně otevřela zimní prohlídkový okruh. Podobně jako jiné hrady a zámky v Jihočeském kraji se i Český Krumlov momentálně potýká s výrazným poklesem návštěvnosti.

Chloubou zimní trasy hradu a zámku v Českém Krumlově je podle kastelána Pavla Slavka hradní muzeum. Návštěvníci vstoupí do jedné z nejstarších částí památky. „Staré purkrabství, první palác pro krumlovské velmože, už kolem 15. století první údaje, v 16. století hrádek vyrostl v monumentální reprezentativní rezidenci, která sloužila jako oficiální místo Rožmberků,“ připomíná kastelán.

Zimní prohlídka představuje vývoj interiérů a staveb na zámku od 16. do 19. století. „Přes osm tisíc předmětů se postupně vyčlenilo z depozitářů a dostaly důstojné místo v instalaci hradního muzea,“ uvádí kastelán s tím, že jedním z vystaveným exponátů je například schwarzenberský kinematograf.

Čtěte také

Kromě českokrumlovského hradu a zámku jsou přes zimu otevřené i další dvě nejnavštěvovanější jihočeské památky – zámky v Třeboni a v Hluboké nad Vltavou.

Úplnou novinkou letošní sezóny je zámek ve Vimperku na Prachaticku, který je možné navštívit o víkendech. „Lidé mohou navštívit zámecké muzeum, které představuje všechny ty fenomény spjaté s Vimperkem a Šumavou, jsou tam mimořádně zajímavé předměty a příběhy. Vedle muzea je na zámku otevřena i prohlídková trasa, která připomíná šlechtický rod Novohradských z Kolovrat,“ popisuje ředitel českobudějovické územní správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

V Českém Krumlově je teď návštěvnost zhruba třicetiprocentní oproti roku 2019. Podobné je to i na ostatních památkách. I přes zimu v předcovidové době výrazně stály na zahraniční klientele, která teď schází. „Věřím ale, že si domácí návštěvníci na jihočeské zámky najdou cestu,“ dodává Petr Pavelec.

Spustit audio

Související