Zámku ve Štáblovicích na Opavsku se vrátila jeho zašlá sláva. Pro veřejnost je otevřený každý víkend

10. březen 2022

Nechybělo mnoho a místo krásně opraveného venkovského zámku by v centru Štáblovic na Opavsku v Moravskoslezském kraji stála jen hromada ruin. Po dvacetileté rekonstrukci se ale v létě loňského roku zámek otevřel pro veřejnost. O víkendech je pro návštěvníky připravený prohlídkový okruh.

Na místě dnešní, do barokní podoby přestavené budovy stávala patrně již kolem roku 1500 vodní tvrz. Ta, jak už to bývá, měnila majitele i svou podobu. Od výstavního renesančního sídla až po barokní zámek. Jeho posledním majitelem byl Viktor Sobeck Skal, který byl po skončení druhé světové války odsunut do Bavorska.

Samotný zámek utrpěl ve válce značné škody, opravy se poté soustředily pouze na to nejnutnější. Budova sloužila třeba i ke kulturním účelům. Postupně ale zmizel všechen nábytek a vybavení místností.

Vše vypadá, jako by zámečtí páni stále obývali své sídlo

Po privatizaci v 90. letech 20. století začal zámek rychle chátrat. Záchrana této historické památky přišla doslova za minutu dvanáct. Od zhroucení jej zachránila další koupě od soukromé společnosti. Ta se pustila do rekonstrukce, která se nakonec protáhla na dlouhých dvacet let.

Během oprav památkáři postupně odkrývali skryté poklady zámku. Od původního barokního topeniště v prostorách dnešní kavárny, přes ukryté cenné stropy, zejména ten dřevěný ve vstupním reprezentačním sále.

Renesanční sál zámku ve Štáblovicích

První návštěvníci si výsledek citlivé rekonstrukce mohli prohlédnout v červenci roku 2021. Zámek ve Štáblovicích slouží totiž nejen jako zámecký rezort vhodný k pořádání svateb a jiných slavnostních událostí, ale byl v něm zřízen také prohlídkový okruh pro veřejnost. Kurátorům se podařilo sehnat historický nábytek, který sice původně do Štáblovic nepatřil, ale iluzi šlechtou právě opuštěného prostoru vytvořil dokonale.

Jeden jediný kus nábytku se ale shodou šťastných náhod přeci jen podařilo objevit a umístit na jeho původní místo. Který to je? To zjistíte při pravidelných prohlídkách zámku. Konají se celoročně, vždy o víkendech.

Foto posledních majitelů zámku
Spustit audio