Zámek v Českém Krumlově hostil koncert finalistů Concertina Praga. Začala tu jihočeská série této mezinárodní rozhlasové soutěže

13. leden 2022 10:59

Mladí hudební talenti v pondělí rozezněli Maškarní sál českokrumlovského zámku. Začal tam Jihočeský festival rozhlasové soutěže Concertino Praga. Série v úterý pokračuje v Třeboni, ve středu jedou hudebníci do Bechyně a v pátek vystoupí na zámku v Jindřichově Hradci.

„Velmi se těším, protože budu hrát čtyři koncerty ve velmi pěkných sálech a budu hrát pro publikum,“ líčil před českokrumlovským koncertem slovenský klavírista Ryan Martin Bradshaw, který zvítězil v sólové kategorii. „Je to velká soutěž a velmi prestižní soutěž, určitě na ni budu mít krásné vzpomínky,“ dodal.

Na jihočeskou sérii koncertů se těší i houslista Kristián Mráček a violoncellista David Pěruška. Dvojice zvítězila v komorní kategorii. „Určitě to pro nás znamená veliký úspěch a je to odměna za práci, kterou jsme odvedli. Věříme, že nás tento úspěch posune dále, umělecky obohatí, dá nám hodně zkušeností. Samozřejmě i nahrávání v rozhlase bude velká zkušenost, moc se na to těšíme,“ komentoval Kristián Mráček.

Dvojice spolu během pandemie musela zkoušet v omezeném režimu. „Měli jsme velkou výhodu v tom, že jsme duo, ne trio nebo kvartet. To, aby se sešli dva lidé, bylo snazší, ale měli jsme omezený čas připravit program. Bylo to časově náročné,“ doplnil houslista.

Odborné mezinárodní poroty soutěže Concertino Praga letos vybíraly z 86 přihlášených nahrávek. „Je to nárůst a v době covidové nás to velmi překvapilo. Nečekali jsme tolik přihlášek v komorní kategorii, kde máme 28 souborů, a k tomu 58 sólistů,“ uvedla produkční soutěže Simona Hopfingerová.

Vítězové v obou kategoriích získávají stipendium ve výši pět tisíc eur, které mohou použít na další hudební rozvoj nebo na koupi nového nástroje.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související