Zámek na úpatí Velkého Kosíře představuje historii i společnou tvorbu Jana a Zdeňka Svěrákových

20. říjen 2019

Pod hanáckou velehorou jménem Velký Kosíř se nachází obec Čechy pod Kosířem. Najdeme v ní krásný klasicistní zámek s romantickým zámeckým parkem. A v zámku kromě historických interiérů také expozici věnovanou společné tvorbě Jana a Zdeňka Svěrákových. V té na nás čeká třeba učitel Igor Hnízdo z Obecné školy, vlk z pohádky Tři bratři anebo Kukyho lesní příbytek.

Do výšky 442 metrů nad mořem se nad hanáckými rovinami tyčí masiv Velkého Kosíře, kterému místní přezdívají hanácký Mont Blanc. Na jeho vrcholu stojí od roku 2013 rozhledna, stavba na Hané málo obvyklá. Druhou vyhlídkovou věž s cimbuřím a vlajkou s erbem rodu Silva-Tarouců, najdeme v zámeckém v parku pod kopcem. „Ovšem v tomto případě jde o rozhlednu spíše v cimrmanovském duchu. Původně to byla jedna z romantických staveb, která měla symbolizovat dávný hrad,“ vysvětluje kastelán zámku Martin Váňa.

Přírodně krajinářský park, který se později několikrát proměnil, založil v první polovině 19. století hrabě František Josef Silva-Tarouca. Na ploše o rozloze 21,5 hektaru najdeme kromě zeleně altánek, oranžerii i malou jeskyni. Pod věží na straně u většího rybníka byl ve 20. letech minulého století vybudován malý rodový hřbitov.

A když už jsme zmínili největšího českého génia Járu Cimrmana, vydáme se rovnou do zámku, do expozice věnované významnému cimrmanologovi a jeho synovi: Zdeňku a Janu Svěrákovým a jejich společným filmům. Naproti dveřím nás uvítá přímo u tabule učitel z Obecné školy Igor Hnízdo. Dominantou další místnosti je obrovský vlk z pohádky Tři bratři a naproti je rozloženo zátiší věnované loutkovému hrdinovi Kukymu. Na obrazovkách se odehrávají ukázky zmíněných filmů, dokumentární záběry z natáčení, komentáře a rozhovory.

Na zámku prožil část života malíř Josef Mánes

Historická expozice nás zavede nejprve do pracovny zámeckého pána, hraběte Františka Josefa II., který dal zámku současnou podobu a vychoval v něm pět synů. Právě do jeho doby je laděn celý interiér. Na stolech vidíme faksimile historických dokumentů, deníčky pana hraběte a staré fotografie. František Josef II. tu také jako malý zažil malíře Josefa Mánesa, který zdejší kraj velice rád navštěvoval. Traduje se, že mu učarovaly i Hanačky.

Rozhledna v zámeckém v parku pod kopcem

Dále se můžeme projít komnatami hraběnky Gabriely, z knížecího rodu Schwarzenbergů, po které byl pojmenován statek Gabrielov na svahu Velkého Kosíře. Prohlédnout si můžeme také dětský pokoj a místo pro výuku malých šlechticů. V největším, reprezentačním sále, jehož řada dveří propojuje interiér s parkem, vidíme na zdech originály obrazů zástupců rakouské linie Silva-Tarouců v životní velikosti. Vymaloval je zmíněný Josef Mánes.

Zámek je možné navštívit do konce října, a to o víkendech a v den státního svátku. Stejnou otevírací dobu má i zdejší výjimečné Muzeum historických kočárů, v pátek, v sobotu a v neděli má otevřeno hasičské muzeum v Čechách pod Kosířem. Park je zdarma přístupný celoročně.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio