Zámek Kratochvíle u Netolic zve letos do restaurovaného kostela a na výstavu dřevěných soch

3. červen 2020 11:38

Zámek Kratochvíle se probudil ze zimního spánku. Letos spal kvůli pandemii koronaviru déle než obvykle, Jan Bury měl první brigádu na zámeckém parkovišti až 25. května. Díky času navíc ale památka nabízí i novou výstavu.

„Když skončí zima, je třeba pořádně vyklidit naši okouzlující boudičku. Vynesl jsem opravdu všechno, boty, kyblíky, křesílko, na kterém si rád hovím, židle, různé přepravky a vše se dezinfikuje,“ popisoval první pracovní den vysokoškolák Jan Bury, který se během sezóny stará o parkoviště.

Jan Bury se během sezóny stará o parkoviště u zámku Kratochvíle

Podle kastelána zámku Kratochvíle Vojtěcha Troupa byly uplynulé měsíce s nuceným odložením sezóny zvláštním obdobím. „Ten čas jsme se snažili využít ke zvelebování všeho, co tu máme. Zdokonalovali jsme návštěvní trasu i prostor zámecké zahrady a samozřejmě moc jsme se těšili na návštěvníky,“ řekl.

Během koronavirové pauzy restaurovali interiér zámeckého kostela. „Ten skutečně stojí za návštěvu a má krásnou atmosféru, nicméně hlavní část prohlídek se odehrává v naší renesanční vile, která je podle mého názoru úžasná, je tam nádherná malířská štuková výzdoba,“ připomněl Vojtěch Troup.

Pro letošní rok nabídne zámek ještě jednu zvláštnost – výstavu děl sochaře Jiřího Kobra. „Patří mezi nejvýznamnější sochaře, zabývá se tvorbou dřevěných plastik a zvolil různá duchovní témata,“ dodal kastelán.

Exponáty jsou k vidění v zahradním pavilonu Markéta, zámecké zahradě i uvnitř renesanční vily. Tu zdá důvěrně i Jan Bury. „Na tomto zámku jsem vyrůstal, protože zde pracuje moje maminka a já ji už od útlého věku doprovázel. Kratochvíle je moje srdeční záležitost a je to pro mě okouzlující brigáda,“ prozradil.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související