Zákon o pohřebnictví v praxi

24. leden 2002
Pod kůži

Jistě už víte, že od 1. ledna je v platnosti nový zákon o pohřebnictví. I přes protesty provozovatelů krematorií poslanci vypustili zákon jen s jednou novelou, která se týká plodů po potratu. Poslanci ostatní připomínky neakceptovali. Jak je vlastně celý tento zákon uplatňován v praxi?

Povinností krematorií je vyhledat v popelu zbytky případných drahých kovů a předat je soudu, který projednává dědictví.

Jakým způsobem se mají ony drahé kovy vyhledávat, zákon neříká. Jak se to skutečně dělá, popisuje Miroslav Fuchsa z českobudějovického krematoria.

Miroslav Fuchsa, krematorium v Českých Budějovicích: V reálu to vypadá tak, že ostatky, které zůstanou v kremační peci, projdou technologickým zařízením, které odstraní veškerý popel, který je zpracován do písku. Potom zbudou částečky jakýchsi kovů nebo kamínků. Ty jsou mimo a z nich se magnetem odstraní železné kovy a buď něco zbude nebo ne. A z toho, co zbude, se uvidí. Buď je to kousíček křemene nebo je to něco těžšího a to potom dáme na stranu. Je to v podstatě uhlí, v čem ten člověk v rukavicích sahá. Zatím neznáme zařízení, které by to mohlo udělat nějak automaticky, ani v jiných krematoriích s tím žádné velké zkušenosti nejsou.

V českobudějovickém krematoriu se už teď hromadí sáčky s případným zlatem. Ty je třeba dopravit k soudu, který projedná dědictví.

Ne vždy je ale snadné příslušný soud nalézt. A je také potřeba se ptát, kdo to zaplatí.

Miroslav Fuchsa, krematorium v Českých Budějovicích: My to tušíme v jasných případech, kdy je to kolem zesnulého všechno normální. Jsou lidi, ke kterým se moc příbuzných nehlásí a ten soud, který to eventuelně bude projednávat, odpovídá trvalému bydlišti. A bydliště, na kterém byl zesnulý naposled, nemusí být uvedeno jako trvalé bydliště. Předpokládám, že to budou muset zaplatit pozůstalí.

Krematoria už mají s vyhledáváním kovů první zkušenosti. Zkušenost soudů zatím nelze hodnotit. Lze ale předpokládat, že dědická řízení se budou protahovat.

Podle zákona v případě, že obřad bude proveden po více jak pěti dnech od úmrtí, je potřeba uchovat pozůstatky v mrazicích boxech při teplotě -10ř. Většina krematorií má jen boxy chladicí, tak se podle Miroslava Fuchsy snaží zákon obcházet urychlením obřadů.

Miroslav Fuchsa, krematorium v Českých Budějovicích: Jednak se chystáme čelit nějakému nedodržování zákona organizačními změnami v tom, že nutíme pohřební služby, aby uspořádaly obřad do týdne. Ale tušíme, že vyvstanou s tím uvedením mrazicího zařízení do činnosti úplně nám zatím neznámé problémy. Jako například jak konat obřad v katafalku se zmrzlou rakví. Nevíme, co udělá ta technologie v peci. Až se do rozžhavené pece dá kus ledu. Nevíme, co se stane, když lidé budou chtít otevřít rakev a naposledy se rozloučit, jak to bude vypadat. Květináři říkají, dáme-li na rakev kytici, během deseti minut celá zvadne, bude podchlazená a svěsí se. Někde z toho začne kapat. Tohle nový zákon vůbec nebere v potaz, jaké s tím nastanou v praxi problémy a trochu se toho bojíme.

Čím dál víc nahlas se mluví o tom, že toto nesmyslné ustanovení se do zákona podařilo prosadit mrazírenské loby.

Opomeneme-li neetičnost, tak i podle patologa Václava Sekyry je zmrazování mrtvých zbytečné.

MUDr. Václav Sekyra, patolog: Nepovažuji za optimální, aby zemřelí byli uskladňováni při nižších teplotách, nežli je 0ř, tedy například při -10ř, neboť považuji tuto teplotu za devastující. Teploty kolem 4řC velmi dlouhou dobu udrží zemřelého ve stavu, kdy je schopen prezentace a při těchto teplotách nedochází k výraznějším hnilobným změnám.

Provozovatelé krematorií upozorňují nejen na technické nesmyslnosti, ale také tvrdí, že nový zákon se dotkne občanů, a to zdražením pohřbů.

Což připouští i mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, kam pohřebnictví spadá, Ivana Navrátilová.

Ivana Navrátilová, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj: Zákon neurčuje zdražování, ale stanoví například vzhledem k přibližování se k vyspělejším zemím přísnější požadavky na vybavení provozovatelů pohřebních služeb a krematorií. To spolu s nárůstem cen energií a pohonných hmot pochopitelně může a asi i povede ke zdražování, ale nemělo by být nijak drastické. I zde koneckonců hraje svoji roli slušnost, serióznost a bohužel také zákony trhu. Tedy otázky nabídky a poptávky.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: Martina Vodičková , Martin Hlaváček
Spustit audio

Více z pořadu