Základem vesmíru je láska, říká kněz z Českých Budějovic a jeden z průkopníků terénní sociální práce

9. říjen 2021

Katolický kněz Tomáš Rádl se sice narodil v Praze, ale jeho povolání ho v 90. letech přivedlo do Českých Budějovic. Roky působil v komunitě na sídlišti ve čtvrti Čtyři Dvory jako ředitel církevního salesiánského střediska mládeže. Stal se tak jedním z průkopníků terénní sociální práce v okrajových částech města.

„Já si myslím, že základem všeho života je láska. My křesťani tomu říkáme bůh, budhisti tomu nějak říkají, každý tomu nějak říká a to je základ úplně všeho, vesmíru, každého člověka, zvířat, rostlin,“ říká Tomáš Rádl.

My lidé jsme podle něj konkrétní projevem toho božského, lásky, života, energie. „My se tady vynoříme, tady jsme, záříme, nějak to prožijeme a ve smrti se pak zase zanoříme. Takže já si myslím, že naším základem je bůh a ten nemůže zaniknout. To nejde prostě. Na to jsem se spolehl, že to tak je,“ vypráví.

„Myslím si, že všechno ukazuje k tomu, že jsme jedno. Akorát si potřebujeme nejdřív vybudovat nějakou individualitu, sebevědomí, oddělit se v těch druhých. To je taková první fáze života, řekněme do čtyřiceti let. Potom bychom ale měli hledat sblížení a pochopení, že vlastně není nikdo nade mnou ani pode mnou, že jsme fakt jedno. Proto i evangelia jsou taková, že nemáme soupeřit, nemáme závidět, máme odpouštět, chápat. Když se někomu stane něco dobrého, tak nezávidím, ale mám radost, protože je to dobré i pro mě, všechno je to propojené,“ dodává.

Celý rozhovor s knězem Tomášem Rádlem v cyklu Jihočeši si poslechněte online.

Spustit audio

Související