Zajímavé návštěvy v ZOO Dvůr Králové nad Labem!

14. říjen 2013

Britský specialista na evropské zoologické zahrady a autor knihy „Nejlepší zoologické zahrady v Evropě" Anthony Sheridan navštívil ZOO Dvůr Králové nad Labem. Hodnotil její úroveň již potřetí (v letech 2008. 2010 a 2013).

V roce 2010 byla ZOO Dvůr Králové nad Labem hodnocena jako 25. nejlepší evropská zoo v kategorii B (s návštěvností okolo 500.000 návštěvníků).

Návštěva Anthony Sheridana

Spolu se žáky základní škola Strž navštívili ZOO Dvůr Králové nad Labem i čtyři studenti z Ghany spolu s jejich učitelkou v rámci projektu „Globální výchovou za spravedlivější svět" pod Střediskem ekologické výchovy SEVER.

Pracovník ZOO je provedl zákulisím u lemurů, u žiraf a Vodních světů, kde jim ošetřovatel Martin Smrček vytáhl z terária samce krajty tmavé Napoleóna a ukázal mládě kajmana hladkočelého. Líbila se i jízda po Safari komentovaná v anglickém jazyce. Závěrem si 21 hostů nakrmilo surikaty moučnými červy a kuřátky.

„Globální výchovou za spravedlivější svět" je tříletý mezinárodní projekt, kterého se účastní Velká Británie, Polsko, Česká Republika a africký partner Ghana je financován z Evropské unie z „Programu rozvoje a spolupráce".

Do projektu je zapojeno v EU celkem 40 škol a ZŠ Strž ze Dvora Králové nad Labem je jednou z nich. Projekt je zaměřen na podporu a rozvoj znalostí společenských věd, zeměpisu a dalších předmětů. Do nich jsou začleňována rozvojová témata o obživě, obchodu a příčinách chudoby.

Jak vypadá průběh projektu? Vybrané třídy se zúčastní výukových programů, které jsou zaměřeny na ústřední témata projektu - obživa, obchod, hlad, příčiny chudoby. Program vedou lektoři SEVERu na základní škole Strž. Podílí se na dvou aktivitách, které sdílí vzájemně s africkými, polskými a britskými školami. Cílem je např. dozvědět se, jak vypadá běžný den afrického školáka. Další konkrétní výstupy a popis projektu jsou na webových stránkách ZŠ Strž.


Zvětšit mapu
autor: JMys
Spustit audio