"Zajíček na koni" má rád dětské úsměvy

6. srpen 2010

Mazlit se s koňmi, jezdit na nich v přírodě, zpívat, malovat a účastnit se letních a zimních táborů. To je jen část toho, co handicapovaným dětem a jejich rodičům, nabízí občanské dobrovolnické sdružení Zajíček na koni. Vzniklo náhodou, když se jeho zakladatelka Markéta Šulcová snažila před lety pomoci své mladší postižené sestře Marušce a posadila jí na koně … "Tak to všechno vlastně začalo," řekla v dnešním (pátečním) pořadu Setkání Hosta do domu na ČRo 2 - Praha.








Postupně začali přicházet další lidé se svými dětmi a pomáhat. Tak vlastně padlo rozhodnutí založit organizaci, která by hipoterapií pomáhala mentálně postiženým dětem. Od bohulibého úmyslu ale bylo ještě daleko k realizaci, protože projít byrokratickou mašinérií nebylo jednoduché. I když to bylo skutečné martýrium, stálo to za to! Název Zajíček na koni vznikl spontánně, protože děti na koních vypadali jako malí vystrašení zajíčci. Byl to jen pracovní název, ale všem se moc zalíbil. A tak při něm i zůstalo.

Současnou základnu má sdružení v Bučovicích u Votic, kde jsou ustájeni koně, včetně poníků pro ty nejmenší. Jezdit na nich mohou i ty ze sociálně slabých rodin, protože podle M. Šulcové je "znevýhodněné" každé dítě, které nemůže žít tzv. normálním způsobem. Kombinace zdravých a handicapovaných dětí je velkou předností Zajíčka na koni, protože napomáhá vzájemné integraci. Při hipoterapii pomáhají rodiče, příbuzní a dobrovolníci.

V nabídce sdružení jsou letní a zimní tábory, kde nechybí muzikoterapie, dílny, ruční práce a hry. Účastní se jich i rodiče (případně i další příbuzní), protože odloučení by bylo pro většinu dětí stresující. Spolu s dobrovolníky pomáhají s organizací, dopravou a vším potřebným. Všichni pracují rádi a s láskou. Část táborového programu je určena také matkám a otcům, které to s postiženým dítětem nemají lehké. "Jejich život je těžký, ale nestěžují si. Spíše mají zájem o výměnu zkušeností," tvrdí M. Šulcová, která se se všmi zná, se všemi hovoří a udržuje s nimi osobní kontakty. Podle ní je individuální přístup právě to, co její sdružení odlišuje od těch ostatních.

Hipoterapie (ilustrační foto)

Práce s postiženými dětmi není snadná. To ví M. Šulcová z vlastní zkušenosti s postiženou sestrou. Jak nám řekla, její narození změnilo od základu život celé rodiny a v tu chvíli musíte úplně zapomenout na sebe a vaše vlastní potřeby. Zajíček na koni rád všechny děti. Nedělá to pro peníze, ale pro úsměvy dětí.

Zajímají vás pohnuté příběhy lidí, kterým se narodilo handicapované dítě? Chcete své ratolesti přihlásit či "pouze" nabídnout dobrovolnou pomoc?
Dozvíte se z rozhovoru, ve kterém se ptala Zuzana Burešová….








Jak se vytváří pavilony v zoo nebo botanických zahradách nám v pondělí vysvětlil architekt Pavel Ullmann. Od té doby, co se zabývá jejich projektováním se prý změnil jeho vztah ke zvířatům. Proč? Odpověď najdete v článku Věry Luptákové: Žirafy prý nejvíce trápí starost o nohy, říká architekt Pavel Ullmann

Pavel Ullmann



Co všechno lze vyjádřit tancem a pohybem? Nejen na tuto otázku nám v úterý odpověděla taneční terapeutka, pedagožka a tisková mluvčí baletu Národního divadla v Praze Helena Bartlová. Jestli chcete vědět co všechno pro ní tanec znamená, přečtěte si článek Jana Sklenáře: Pro Helenu Bartlovou znamená tanec svobodu

Logo















Estetická, ale také např. poúrazová chirurgie je profesí i posláním Karla Urbana, jednoho z nejvyhledávanějších expertů v tomto oboru. O své práci umí mluvit skutečně zasvěceně, jak jsme se mohli přesvědčit ve středečním rozhovoru. Více podrobností najdete v článku Jana Profouse: Plastický chirurg musí být i dobrý psycholog, říká Karel Urban

Karel urban v Hostu do domu











O pohnutém osudu rodu, slavných předcích, ale i zámeckých strašidlech, jsme ve čtvrtek hovořili s hostem, kterým byla baronka Jana Hildprandtová–Germenisová. Další podrobnosti celého rozhovoru najdete v článku Věry Luptákové: Teď jsme konečně doma, říká baronka Jana Hildprandtová–Germenisová

Jana Hildprandtová–Germenisová







Nezapomeňte, že rozhlasové hry, četby, nedělní pohádky nebo pohádky skřítka Hajaji najdete ve streamu, po dobu jednoho týdne, na našich stránkách. Více informací a přímé linky na pohádky najdete ZDE.

Logo
autor: eh
Spustit audio