Zájem učitelů o bezplatné antigenní testování na nemoc covid-19 je v jižních Čechách malý

11. prosinec 2020 15:00

V České republice se už týden nechávají na koronavirus testovat učitelé. V jižních Čechách jich je zhruba 20 tisíc. Zatím se jich testovat nechalo jen 850. Z toho pozitivních bylo deset. 

S testováním pomáhá i mobilní tým hasičů, který přijel i do Třeboně na Jindřichohradecku. Přišlo přes 60 učitelů. Více uslyšíte v reportáži Anny Vrhelové, kterou si můžete poslechnout online.

Celkový vývoj

S koronavirem je teď v jihočeských nemocnicích hospitalizováno 273 lidí, jejich počet poslední dny neklesá. Vyplývá to z informací, jež dnes ČTK poskytla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

„Zájem o testování je velmi malý. Největší mají mateřské školy, střední zájem mají základní a nejmenší střední školy. Větší je v místech, kam přímo dojíždí mobilní týmy za učiteli do škol, ale i když v Budějovicích vyjeli do školy, nechalo se otestovat z celé školy jen deset procent učitelů. Mimo větší města je zájem o něco větší," řekla Roithová.

Čtěte také

Minulý pátek se nechalo v kraji testovat 215 jihočeských učitelů, v sobotu 37, v pondělí pak 285 pedagogů, z toho rekordních 87 v okrese Písek. Za dnešek jich zatím holding k 15:00 evidoval 17.

Testovat se mohou učitelé nechat na stálých a mobilních odběrových místech v jihočeských nemocnicích. Nemocnice má i dva mobilní týmy, dva vytvořili také hasiči. Testovat se bude do 18. prosince.

Podle mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů testují dva tříčlenné týmy hasičů, kteří mají všichni zdravotnické vzdělání. Budou testovat v Třeboni, Vimperku, Suchdole nad Lužnicí, Dačicích, Milevsku nebo ve Veselí nad Lužnicí.

Aktuální přehled

V jihočeských nemocnicích leží 273 pacientů s koronavirem. Poslední dny se počet pohybuje od 270 do 300 lidí, téměř podle Roithové neklesá.

Epidemické skóre PES kleslo na jihu Čech z pondělních 64 na dnešních 61 bodů, kraj tak těsně zůstává ve čtvrtém stupni rizika.

Na 100.000 obyvatel připadá v kraji podle dat ministerstva zdravotnictví 5395,1 nemocných. Hygienici v kraji potvrdili za pondělí 44 nových případů ze 160 otestovaných. Nově se 64 lidí vyléčilo. Do statistik přibylo 25 úmrtí lidí s covidem, ale podle hygieniků nahlásila dodatečně 18 zemřelých táborská nemocnice za 20. až 30. listopad. Od začátku pandemie se v kraji nákaza prokázala u 32.836 lidí. Vyléčených je teď v jižních Čechách 29.250, aktuálně pozitivních je 3086 Jihočechů.

Od března zemřelo v kraji v souvislosti s koronavirem 500 lidí.

autoři: Anna Vrhelová , Zdeněk Zajíček | zdroje: ČTK , Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio