Zájem o dovolenou v karavanu během pandemie vzrostl. Kraj podpoří vybudování nových parkovacích míst

28. prosinec 2021 09:53

Pandemie koronaviru odstartovala mimo jiné i zvýšený zájem o dovolenou v karavanu. Obytné vozy turistům nabízejí více soukromí a bezpečnost. Kempy, ale i hotely začaly proto budovat nová stání s přípojkami a sociálním zázemím. Teď jim navíc pomůže Jihočeský kraj, který rozvoj karavaningu podpoří speciálním programem.

Aktuálně rozšiřuje své kapacity pro karavany třeba Kemp Jestřábí u Lipenské přehrady. „Počet obytných vozů v posledních dvou letech opravdu strmě stoupá. Stále více klientů se odhodlalo koupit si, nebo pronajmout obytný vůz, protože to skýtá ten komfort být mobilní a zároveň plně soběstačný,“ říká provozovatelka kempu Adéla Černá.

Jihočeský kraj v programu na podporu karavaningu rozdělí více než pět milionů korun. „My potřebujeme komfortní zónu pro karavanisty, aby mohli i v zimních měsících dotankovat vodu, vypustit odpadní vodu. Naším cílem je vybudovat takovou servisní jednotku, kam přijede majitel vozu a je schopen si obytný vůz kompletně připravit, případně zase upravit před odjezdem,“ dodává Adéla Černá.

Čtěte také

Podle ní jsou hosté se stany v kempu na ústupu a přibývá právě karavanistů. Kvůli nedostatečnému zázemí ale v posledních letech občas někteří turisté znečišťovali okolní přírodu i samotnou lipenskou přehradu. Proto je podmínkou nového krajského programu vybudování servisní technologie, výlevky chemických toalet a odpadních vod.

To vítá i Jiří Mánek, předseda Turistického spolu Lipenska. „Ten trend a chuť vycestovat kamkoli z města v době koronaviru s sebou přinesly nové karavanisty, kteří třeba dosud nebyli na tento způsob dovolené zvyklí,“ připomíná.

Podle něj karavanoví nováčci často nevěděli, jak třeba zacházet s odpady. „Mnoho z nich patřilo do té sorty neukázněných návštěvníků, kteří sice rádi vyjedou do přírody, ale jsou neznalí, a dokázali dělat takové věci jako vypláchnout chemickou toaletu v řece, což je pro nás absolutně neuvěřitelné,“ popisuje.

Jen v okolí Lipenské přehrady jsou v kempech už stovky míst pro karavany. Další turisté s obytnými vozy pak míří hlavně do centrální Šumavy.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související