Zahrada potřebuje kontrolu i v zimě. Stromy je třeba chránit před mrazem a okusem

15. prosinec 2020

Každá zima je jiná. Někdy mrzne, až praští, za rok skoro nemrzne, jindy hodně sněží a další rok nespadne ani vločka. S tím vším je třeba počítat. Starost o ovocné stromy, keře ale i květiny a ovoce a zeleninu tak nekončí sklizní nebo posledním odkvětem. Správný zahrádkář chodí na pravidelné obhlídky.

Ladislav Dufek je předsedou pobočky svazu zahrádkářů v Telči. Jeho doménou jsou především ovocné stromy, ale zahradu má v perfektním stavu celou. Zvlášť teď na začátku zimy obchází vše od předzahrádky se skalkou, po záhony, sad a sklep a kontroluje, jestli je vše připravené na mrazy, které může zima na Vysočině přinést. „Třeba hortenzie ani chryzantémy nestříhejte. Lépe přezimují, když mají listy nahoře,“ ukazuje. Pokud už někdo tyto rostliny ostříhal, je nutné je přikrýt chvojím. U rododendronů je zase třeba počítat i se zimní zálivkou. „Pokud je málo sněhu je třeba je v bezmrazých dnech zalít,“ radí zkušený zahrádkář.

U rododendronů je potřeba počítat i se zimní zálivkou

Ovocné stromy je třeba chránit nejen před mrazem, ale i před okusem zvířaty. Ladislav Dufek obaluje kmen děrovanou plastovou fólií. „Nebo se to dělá tak, že se to bílí vápnem, a i ty hlavní kosterní větve se natřou,“ říká s tím, že to slouží i jako ochrana před brzkým jarním sluncem. Stromy nevyraší a pupeny nezmrznou. Další možností je balit kmeny do jutových pytlů nebo do slámy. Nikdy ale do plastové neprodyšné fólie. „Tím tam vzniknou plísně,“ vysvětluje zahrádkář. A pokud jsou už některé stromy na zahradě vyžilé nebo nemocné, je zima ten správný čas na jejich pokácení.

Některé stromy shazují listí pozdě a je dobré to hlídat. Přes zimu nesmí na trávníku zůstat žádné listí. „Listy hnijí a pod nimi vyhnívá tráva,“ vysvětluje Ladislav Dufek.

I dobře uložená kořenová zelenina, giganty, brambory, ale třeba i hlávky zelí mohou mít skryté vady, které časem zničí vše kolem. „Pravidelně každých deset dní to kontrolovat,“ radí zahrádkář. To stejné platí i o jablkách a hruškách. Ty je dobré mít pro přehlednost v bedýnkách v nejvýše dvou vrstvách.

Spustit audio