Zahrada bez trávníku je krásně zelená díky rozchodníku a keřům. Inspirujte se

13. červenec 2015

Nenajdete v ní ani kousek trávníku, zato nechybí půdopokryvné rostliny, nápadné keře, působivý altán nebo velké nášlapy v jezírku. Tak vypadá další z ukázkových zahrad v areálu v holandském Appelternu, kam se vypravili tvůrci pořadu Zelené světy. Podívejte se na fotografie a inspirujte se.

„Tuto zahradu mám moc rád. Zaujala mě tím, že je trochu zapuštěná do svahu a v tom místě zapuštění, kde se hromadí voda, vybudovali jezírko nepravidelného tvaru. Nenajdeme tu ani centimetr trávníku, ale velkou plochu zabírají rostliny. Zajímavé jsou také velké nášlapné kruhy v jezírku, které jsou sice z betonu, ale ten beton má takovou patinu, že to vůbec nevadí,“ popisuje Pavel Chlouba.

Ukázková zahrada bez trávníku v holandském Appelternu

Uprostřed zahrady stojí krásný dominantní strom - kroucená forma akátu. Nachází se na malém kopečku, který je celý porostlý rostlinou. „To je rozchodník, běžná věc, která je u nás k mání snad v každé zahradnické prodejně. Existuje hodně druhů a odrůd rozchodníku. Tady prorůstá tak intenzivně, že vlastně udělal souvislý zelený porost. Až na malou výjimku vůbec není vidět půda a i zdálky to vypadá velmi exoticky,“ doplňuje Pavel Chlouba.

Zaujmou také keře s bílými květy – kaliny. Jejich větve rostou vždy horizontálně a u starších kalin se tak tvoří patra. Když tato patra rozkvetou, je to podle Pavla Chlouby působivé.

Na okraji ukázkové zahrady se nachází posezení v atypické stavbě. Ta má ze tří stran stěny, což se hodí v holandském větrném počasí, a jednou stranou nabízí výhled. „Přijde mi to velmi zajímavé a moderní,“ komentuje Pavel Chlouba.

Ukázkovou zahradu popisuje Pavel Chlouba s moderátorkou Hankou Šoberovou v pořadu Zelené světy, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se dozvíte, co všechno dokáže mahónie.

Ukázková zahrada bez trávníku v holandském Appelternu
Spustit audio