Žádné prosvítající světlo, jen tma, říká redaktorka o záchraně z ledu

24. únor 2014

Stačí zlomek vteřiny a jste pod vodou. Bruslit na přírodních plochách v tomto počasí je zrádné. Jaké to je v kůži tonoucího? Naše redaktorka Romana Lehmannová se schválně propadla na Lipenské přehradě.

Na Lipně se od nového roku propadlo už devět bruslařů. Naštěstí všichni přežili. Počasí přírodnímu ledu nepřeje, a tak není bruslení na rybnících a přehradách vůbec bezpečné. Často pak stačí jeden neopatrný krok a během vteřiny jste pod vodou. Své o tom ví naše redaktorka, která se propadla na Lipenské přehradě. Naštěstí jen jako figurantka při cvičení hasičů.

„S hasičem Pavlem Talířem, se kterým jsme dělali figuranty záchranářům, jsme se propadli do ledové vody. Kdybych neměla speciální nepromokavý oblek, ale běžnou bundu a brusle, všechno by mě táhlo dolů a promrzla bych během pár minut,“ říká Romana.

Až tady si uvědomila, že stačí být metr pod hladinou a už nevidíte otvor, kterým můžete vylézt zpátky. „Žádné prosvítající světlo, jen tma,“ dodává s respektem. A představa, že se z vody jednoduše vyhoupne na hranu ledu, se jí také rychle rozplynula. Led se lámal a klouzal pod rukama.

Život mohou zachránit bodce a pytlíky
Stejně jako si lidé pomalu zvykají na cyklistické a lyžařské helmy, měli by si zvykat na vyprošťovací bodce a házecí pytlíky jako povinnou výbavu při bruslení. Jen letos podle dobrovolného hasiče Antonína Labaje z Frymburka, zachránili na Lipenské přehradě život několika bruslařům. Většina bruslařů si na to ještě ale nezvykla.

Hasiči na Lipenské přehradě

Hasiči měří tloušťku ledu každý den, často udělají až sto kontrolních vrtů. Všechny aktuality pak uveřejňují na webu ledovamagistrala.cz. Teď se tam dočtete, že vstup na led je nebezpečný.

Na našem Facebooku si můžete prohlédnout také video z nácviku záchrany z ledu, včetně účinkování Romany Lehmannové.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.