Začnou v Kovářově, skončí v Mladé Vožici. Na jihu Čech změří síly nejlepší čeští a slovenští silniční cyklisté

23. červen 2022 08:01

Nejprve se české a slovenské cyklistické hvězdy sejdou ve čtvrtek 23. června v Kovářově u Milevska, kde pojedou časovku jednotlivců. Boje na silnici zakončí v neděli 26. června závodem jednotlivců v Mladé Vožici a jejím okolí.

V rolích pořadatelů společného mistrovství České a Slovenské republiky jsou Český svaz cyklistiky a už zkušení organizátoři velkých světových závodů v cyklokrosu z táborské Agentury Cyklistika. Silniční závod je ale něco jiného než třeba mistrovství světa v cyklokrosu, které se pojede právě v Táboře v roce 2024.

Program čtyř dní je hodně nabitý. V Kovářově se budou kola točit od rána do večera. První závodnice, bude to juniorka, vyjede na trať přesně v půl deváté. Poslední závodník, jímž bude cyklista z kategorie Elite, dospurtuje do cíle čtyři minuty před osmnáctou hodinou.

„Start a cíl je v Kovářově, otočka v Milevsku. Jedná se o časovku, která bude pro juniory deset kilometrů dlouhá, ženy pojedou dvacet kilometrů a muži necelých čtyřicet kilometrů,“ uvádí  předseda pořadatelské Agentury Cyklistika Petr Balogh.

Čtěte také

Trať je podle něj pro časovku trochu netypická. „Je hodně technická, je tam hodně zatáček, je poměrně úzká, je tam i dost stoupání, ale myslím, že bude naprosto spravedlivá,“ popisuje.

Našlapané startovní pole v kategorii mužů Elite nabídne třeba souboj Hirta se Štybarem nebo obhájcem pohárového vítězství právě v závodě na jihu Čech Kukrlem. Petr Balogh připojuje další slavné jméno: „Největší favoritkou mezi ženami je Sáblíková.“

Právě Martina Sáblíková vyhrála přesně před rokem v Mladé Vožici závod Českého poháru. Organizátory chválila už v roce 2021, kdy do cíle přijela s velkým náskokem.

Ženy vyrazí na silniční závod do okolí Mladé Vožice v sobotu v devět hodin ráno, junioři v jednu odpoledne. Muže čeká náročný okruh v neděli od půl jedenácté, pořadatelé nachystali pro závodníky v kategorii Elite celkem 197 kilometrů a 200 metrů.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související