Začínají Táborská setkání, největší evropský festival s husitskou tématikou

13. září 2019 07:22

Koncerty, středověké tržiště, rytířský turnaj i pohádky nabídne 28. ročník historických městských slavností v Táboře. Pořadatelé očekávají, že na Táborská setkání dorazí okolo 20 tisíc lidí.

Největší evropský festival s husitskou tématikou začíná v pátek a potrvá do neděle. Zahájí ho Jan Žižka z Trocnova, který krátce po setmění dorazí na koni do historického centra Tábora v čele ohňového průvodu.

„Pochodňový průvod bude pokračovat ceremoniálem, tentokrát se bude jednat o přivítání čtyř husitských hejtmanů na náměstí. Poté vystoupí Richard Müller se svou kapelou a na závěr okolo půlnoci skupiny Gipsy.cz,“ představuje hlavní program pátečního večera vedoucí odboru kultury Martina Suchá.

Největší změnou slavností je, že návštěvníci budou platit vstupné jen na Žižkově náměstí. Ostatní místa v historickém centru města budou podle starosty Štěpána Pavlíka volně přístupná. „Zkusili jsme navrhnout tento model. Na náměstí vystupují soubory, které stojí nejvíc peněz, tak to dává takovou logiku, že se bude platit jenom tam a trhy a historické aktivity zpřístupníme zdarma,“ říká.

Čtěte také

Na hlavním pódiu letos vystoupí Richard Müller, Gipsy.cz, Adam Mišík, Tata Bojs nebo skupina minus123minut. Během tří dnů se na festivalu vystřídá více než tisíc účinkujících.

Budou mezi nimi i středověcí mniši, kteří na louce u Ctiborova mlýna předvedou fotbalovou akrobacii. „Fotbal mnichů spočívá v tom, že probíhá zápas mezi dvěma týmy, které bojují s obrovskou třímetrovou koulí, která představuje míč, a do téhle bitvy se zapojují i děti z řad diváků,“ vysvětluje Martina Suchá.

Nedělní program se už tradičně ponese i ve znamení Dne otevřených památek. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si bechyňskou bránu, která už je několik let zavřená kvůli rekonstrukci. Lákadlem bude i jinak nepřístupná Křižíkova elektrárna.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související