Začíná Concertino Praga, unikátní jihočeské turné špičkových mladých hudebníků

12. červen 2017

„Concertino Praga, to je setkání s mladými lidmi z celého světa, kteří se rozhodli věnovat svou píli, ambice a talent hudebnímu umění. Je povzbuzující pro každého, kdo sleduje nejistý vývoj kultury a umění v tomto hodnotově rozkolísaném světě.“

Těmito slovy ředitelka výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková shrnuje základní myšlenku přehlídky Concertino Praga. Ta se letos uskuteční už po jednapadesáté a tradičně přivede mladé hudebníky do jižních Čech. Zahrají v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a Jindřichově Hradci.

Prestižní soutěž dává jedinečnou možnost zblízka poznat světové interprety klasické hudby nastupující generace. Mladí hudebníci z Běloruska, Bulharska, České republiky, Izraele, Kanady, Lotyšska, Maďarska, Ruska, Slovinska, Španělska a Ukrajiny učinili první potřebný krok tím, že poslali na adresu Českého rozhlasu nahrávky svého výkonu.

Sedmičlenná mezinárodní porota pak vybrala ty nejlepší. „Concertino je od svého vzniku koncipováno jako mezinárodní soutěž. Ve světě má velmi dobrou pověst hlavně díky své objektivitě. Porota poslouchá nahrávky anonymně, porotce netuší, jestli hraje ruská holčička nebo maďarský jinoch. Tím je vyloučeno jakékoli ovlivňování výsledků, ale eliminují se i všechny nehudební, třeba vizuální vlivy. To je moc zajímavé v dnešní přemultimedializované době,“ říká šéfproducent hudební výroby Českého rozhlasu a skladatel Lukáš Hurník.


KONCERTY:
Český Krumlov, Maškarní sál na zámku - 12. června (17 hod.)
Český rozhlas Vltava vysílá 9. července od 15 hod.
Bechyně, Vokův sál na zámku - 13. června (17 hod.)
Český rozhlas Vltava vysílá 16. července od 15 hod.
Třeboň, Schwarzenberská hrobka - 14. června (19 hod.)
Český rozhlas Vltava vysílá 23. července od 15 hod.
Jindřichův Hradec, Rytířský sál na zámku - 16. června (19 hod.)
Český rozhlas Vltava vysílá přímým přenosem

Letošní ročník přehlídky Concertino Praga se odlišuje především tím, že soutěžili hráči na dřevěné dechové nástroje - flétnu, klarinet, fagot a hoboj. „Pro tyto instrumenty neexistuje tak široký klasický repertoár jako třeba pro housle, a tak hráči inklinují k novější hudbě. Concertino Praga proto není jen kolbištěm interpretů, ale svým způsobem i skladatelů, kteří se snaží psát atraktivní skladby pro instrumentalisty i pro publikum,“ dodává Lukáš Hurník.

V tomto roce zřetelně dominovali talentovaní hudebníci z Ruska: Uliana Zhivitckaia (absolutní vítězka) ve hře na flétnu, Timofei Iakhnov v kategorii hoboj a Andrey Ryazantsev v soutěži klarinetistů. Jako fagotista se porotě nejvíce líbil Čech Adam Plšek.

Laureáti soutěže Concertino Praga se představili 9. června na velkém slavnostním koncertě v doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Obecním domě v Praze. Hned poté se rozjeli špičkoví mladí hudebníci na jih Čech.

Jako v minulých letech jihočeské koncerty natáčí posádka Českého rozhlasu České Budějovice pod vedením mistra zvuku Romana Kamby. Záznamy odvysílá v červenci Český rozhlas Vltava. Jindřichohradecký závěrečný koncert z Rytířského sálu se bude dokonce vysílat v přímém přenosu.

Každý z jihočeských koncertů nabízí jedinečný umělecký zážitek s velmi zajímavým hudebním programem na působivých místech. Respektovaný skladatel Lukáš Hurník upozorňuje třeba na Sonatinu Bohuslava Martinů v podání lotyšské klarinetistky v Jindřichově Hradci nebo na Kozí tanec pro sólovou flétnu od Arthura Honeggera v Třeboni.

Koncerty vítězů Jihočeského festivalu Concertino Praga, Jindřichův Hradec
autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka