Žáci devátých tříd ani střední školy zatím stále neví, kdy se letos uskuteční přijímací zkoušky

14. duben 2020 15:23

V polovině dubna měli podle původních plánů ministerstva školství usednout žáci devátých tříd ke svojí první velké zkoušce. Na úterý po Velikonocích bylo totiž naplánované první kolo přijímacích zkoušek na střední školy.

Kvůli pandemii koronaviru ho vláda odložila. Termín, který rozhodne o dalším studijním směřování žáků, stále není jasný.

Například chodba jindřichohradeckého gymnázia tak zůstává prázdná, přestože sem měli po Velikonocích zamířit děti k přijímací zkoušce. O studium se letos uchází téměř 180 žáků pátých i devátých tříd. „My můžeme k těm výsledkům z Cermat připočítávat body za prospěch z vysvědčení z předchozích let, účast na olympiádách,“ vypočítává ředitelka školy Lenka Vetýšková.

Zatím poslední instrukce z ministerstva školství je taková, že přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční 14 dnů po jejich otevření. Na jindřichohradeckém gymnáziu tak zatím alespoň sčítají uchazečům o studium body za aktivitu.

Zároveň Lenka Vetýšková obvolává všechny uchazeče, kteří si její školu v přihlášce dali na první místo, a zajímá se například o to, o jaký druhý jazyk by v případě přijetí na školu měli zájem.

„Pro nás je to základní informace pro tvoření úvazků na další školní rok. Kvůli organizaci potřebujeme vědět, kteří učitelé budou ve třídách učit, jak budou rozdělené jazykové skupiny a tak dále,“ vysvětluje.

Na přijímací zkoušky se z domova připravuje Vojtěch, přihlášku podal na zdravotnické lyceum a hotelovou školu. „Učím se s mamkou každý den češtinu a matiku podle toho, co nám posílá učitel. Je to náročnější, radši bych chodil do školy,“ říká.

Čtěte také

S tím, že zatím nezná přesný termín přijímacích zkoušek, si hlavu neláme. „Já doufám, že nebudou, ale nedělá mi to problém. Jsem naopak spíš rád, že na přípravu budu mít dost času,“ dodává.

Vláda jedná i o možnosti, že by školy zůstaly zavřené až do konce školního roku. Pro ředitelku Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci Bělu Pickovou by to byla ta lepší varianta. Školy by se podle ní měly otevřít jenom žákům devátých tříd, které čekají přijímací zkoušky, a maturantům. Ostatní by měli dál pokračovat v online výuce.

Podle Běly Pickové by to bylo i mnohem jednodušší pro organizaci přijímacích zkouše a maturit. „Je pravdou, že pokud jsou přijímací zkoušky nebo maturity, zajišťujeme pro ostatní ročníky exkurze, různý program, aby se uvolnily prostory, takže by to svým způsobem napomohlo organizaci,“ připomíná.

Spustit audio

Související