Žáci absolvují druhé kolo přijímacích zkoušek na střední školy

20. duben 2017

Žáci základních škol bojují tento týden o místa na středních školách. Na Gymnázium Česká v Českých Budějovicích se přihlásil rekordní počet uchazečů z kraje. Ve středu tam studenti psali test pro druhé kolo na čtyřletý obor, ve čtvrtek mají druhou šanci uchazeči o osmileté studium.

U vchodu vítala uchazeče učitelka Štěpánka Čoudková. „Zatím nám na druhé kolo dorazilo 55 uchazečů, čekáme na zbývající,“ řekla po osmé hodině ranní.

V půl deváté se zavřou dveře třídy a začíná patnáctiminutová instruktáž před písemným testem z matematiky. Na ten mají žáci sedmdesát minut. Poté si odpočinou při dvouhodinové přestávce a po poledni je čeká test z českého jazyka na šedesát minut.

Mezi žáky, kteří by chtěli studovat na Gymnáziu Česká, je Klára. „Cítím se hrozně, mám trému,“ prozradila před začátkem zkoušky. Její maminka byla optimističtější. „Samozřejmě mám také obavy, ale myslím si, že to snad dopadne dobře. Ta tréma je obvyklá, ale věřím, že to zvládne,“ komentovala.

Zájem o studium na Gymnáziu Česká je podle ředitele Antonína Sekyrky rekordní. „Na čtyřletý obor se k nám hlásí 93 uchazečů, přijmout můžeme třicet z nich. Na osmileté gymnázium se na třicet míst hlásí 213 žáků základních škol, to znamená, že na jedno místo v lavici máme sedminásobný převis,“ uvedl.

Po testu z matematiky byli mnozí žáci spokojení. „Já myslím, že dobrý. Nebylo to tak těžké,“ reagovala jedna z uchazeček. „Řekla bych, že to bylo jednodušší než minule. Také jsem měla nějaké problémy, ale byla jsem klidnější než v prvním kole a zbylo mi víc času na kontrolování, takže to bylo lepší,“ dodala další.

Výsledky přijímacího řízení zveřejní škola 3. května.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio