Záchranné práce byly dražší než se čekalo

7. listopad 2002

O více než 40 milionů korun vzrostl proti původním předpokladům odhad finančních prostředků, které kraj, obce a právnické osoby musely vynaložit na bezprostřední záchranné práce po srpnových záplavách na jihu Čech. Kraji se však zatím podařilo získat jen asi 160 milionů korun, řekl včera na tiskové konferenci zástupce jihočeského hejtmana Jiří Vlach.

Obce podle něj postupně upřesňují náklady, které jsou proti prvotním odhadům vyšší. Navíc jsou nyní pod tlakem firem, které odvedly svou práci a logicky očekávají, že jim ji někdo uhradí, uvedl vicehejtman. Kraj se podle něj zatím snažil vypomoci především menším obcím, které si ze svých rozpočtů nemohly dovolit často několikamilionové částky uvolnit. "Starostové okresních měst vesměs potvrdili, že si mohou dovolit platby na nějaký čas překlenout," uvedl Vlach.

Srpnové záplavy postihly na jihu Čech 329 měst a obcí. Na obnovu majetku potřebného k zabezpečení základních funkcí kraje potřebují Jihočeši asi 15,5 miliardy korun. Samotní obyvatelé odhadli své škody na 13,8 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio