Záchranáři simulovali ve Vodňanech únik fluorovodíku

21. červen 2012

Ve Vodňanech se ve čtvrtek konalo cvičení Integrovaného záchranného systému NÁKLAD 2012.

Likvidovali následky úniku nebezpečné chemické látky z poškozené železniční cisterny. Vše se odehrálo v prostoru železniční stanice u Nádražní ulice. Tam byl provoz od 7 do 11 hodin omezen.

Přípravy začaly už ve středu, kdy byla přistavena cisterna. Podle simulace byly totiž v dokladech transportu nejasnosti a musela být odstavena. Kvůli technické závadě začal během noci ale unikat z cisterny do ovzduší nebezpečný fluorovodík. Naneštěstí dvě děti se rozhodnou zpestřit si cestu do školy její prohlídkou.

„Z boku je takový žebříček, oni si zkusí vylézt nahoru a to se jim stane osudným. Koncentrace, která bude v okolí, má zraňující účinek. Děti se nadýchají a zůstanou v bezvědomí. Kolmejdoucí uvidí, že se tam něco děje, zavolá na tísňovou linku a to bude začátek celého cvičení,“ popsal
ředitel strakonického územního odboru Hasičského záchranného sboru Ota Šmejkal.

Figurantům ani obyvatelům Vodňan žádné nebezpečí fakticky nehrozilo. I když byli varováni prostřednictvím informačního systému a také policisty. Jednalo se o součást cvičení, kterého se zúčastnili místní profesionální i dobrovolní hasiči, drážní hasiči i posila z Českých Budějovic, dále zdravotníci i zástupci odboru životního prostředí městského úřadu.

Cvičení s podobným námětem se na Strakonicku uskutečnila loni a předloni, ovšem na silnici, nikoli na kolejích. Celé cvičení bude vyhodnoceno během několika příštích týdnů.

Spustit audio