Záchranáři na lanech spustili z Černé věže několik lidí. I redaktorku rozhlasu

23. duben 2015

Zkuste si představit, že vyšlapete na vysokou věž, ale po schodech už se dolů nevrátíte. V objektu totiž začalo hořet a vaší jedinou šancí je slanění se záchranáři. Věž je přitom stejně vysoká jako dvacetipatrový panelák.

Přesně takový případ cvičili jihočeští záchranáři na Černé věži v Českých Budějovicích.

Do akce se zapojilo přibližně čtyřicet zdravotníků, hasičů, policistů i horských záchranářů. Trénovali vzájemnou spolupráci. Podle mluvčí Jihočeské záchranné služby Petry Kafkové se totiž několikrát za rok stane, že pomáhají lidem v těžko dostupných prostorách.

Skutečný zásah byl v minulosti potřeba právě i na Černé věži. "Vyjížděli jsme k cizinci, který vyšel nahoru a zkolaboval. Záchranáři jej museli resuscitovat a společně s hasiči jej na plošině dostat dolů," uvedla.

Při cvičení záchranáři slanili několik dospělých i dětí. Využili takzvanou lanovku nebo podvěsný vak. V něm si cestu dolů vyzkoušela redaktorka Českého rozhlasu České Budějovice Romana Lehmannová. „Smyslem vaku je i to, že pacient by neměl vidět dolů,“ vysvětloval jí po cestě záchranář.

On sám ale dolů koukat musí a přiznává, že je potřeba se i trochu bát. „Drobný strach je potřeba, protože my si nemůžeme hrát na hrdiny a hazardovat,“ dodal.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio