Začala nová rybářská sezóna na pstruhových revírech. Aktivní jsou tak nejen sportovní rybáři, ale i rybářská stráž

Připomeňme si některá důležitá pravidla, například: Rybář se musí řídit minimální lovnou mírou, což ovšem neplatí u takzvaných nežádoucích druhů, jako jsou například štika, okoun, candát či tloušť.

16. dubna začala začala rybářská sezóna na pstruhových revírech. Aktivní jsou tak nejen sportovní rybáři, ale svou pozornost musí zvýšit i rybářská stráž, aby kontrolovala dodržování rybářského řádu, případně speciálních pravidel platných při lovu v jihočeských revírech.  

Na pstruhových revírech je povolen lov všech druhů ryb, které se v těchto vodách vyskytují, kromě celoročně hájených, jako parma obecná a jelec jesen. Rybář se také musí řídit minimální lovnou mírou, což ovšem neplatí u takzvaných nežádoucích druhů, jako jsou například štika, okoun, candát či tloušť. Tyto druhy pak rybář po ulovení nesmí do pstruhových revírů vracet, a to v jakékoliv velikosti.

Chodit k vodě může každý den, ale ponechat si úlovky lososovitých druhů ryb smí pouze třikrát v týdnu. Maximálně si může ponechat 3 kusy lososovitých ryb, ovšem s jednou podmínkou:

„Pokud v tomto limitu uloví rybu, která má přes 45 centimetrů, takovou si může ponechat pouze jednu,“ vysvětluje Tomáš Kepr, odborný technik Jihočeského územního svazu, Českého rybářského svazu se sídlem v Boršově nad Vltavou.

Důležitým pravidlem v jihočeských pstruhových revírech je podle Tomáše Kepra i povinnost používat pouze háčky bez protihrotu, případně alespoň se zamáčknutým protihrotem. A to i při lovu kaprů.

A ještě jednu zajímavost doplníme:

Na pstruhových vodách můžete lososovité druhy ryb lovit pouze na umělé nástrahy. Pokud tedy máte nahozeno na kapra a nástrahou je kolínko, tak při náhodném ulovení lososovité ryby ji musíte pustit.  

Je prostě nutné věnovat těmto, ale i dalším pravidlům, náležitou pozornost. Při jejich porušení totiž rybáři hrozí zabavení povolenky nebo i pokuta.

Spustit audio

Související