Žabomyších sousedských sporů ubylo. Přestupky se totiž nyní řeší až v okresním městě

20. únor 2019 16:01

Přestupky svých obyvatel už nemusí řešit malé obce, k vyřízení je posílají do větších měst. Například na Jindřichohradecku se to týká 48 obcí. Je to pro ně pohodlnější i levnější.

Přestupkovou komisi zrušila i některá větší města v regionu, mimo jiné Nová Bystřice a Nová Včelnice. Tu k tomu podle místostarostky Jany Maříkové vedlo několik důvodů. „Roli hrály náklady na právníka, ale i hledisko obsazenosti té komise. Členové komise byli místní občané a docházelo k takovým nepříjemným situacím, kdy je třeba účastníci toho řízení zastavovali na ulici, snažili se je ovlivnit a podobně,“ vysvětluje.

Loni Jindřichův Hradec za Novou Včelnici vyřídil 32 přestupků. Nejčastěji se lidé dopouštějí přestupků proti občanskému soužití. „Jedná se o různé urážky, ublížení na zdraví a napadení. Dále jde o přestupky proti veřejnému pořádku, převážně rušení nočního klidu, a potom přestupky proti majetku,“ uvádí mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Bartošková.

Objevují se ale i novinky. „V poslední době je podávána řada oznámení na přestupky podle zákona o střetu zájmů. Podle tohoto zákona potom uvedené přestupky řeší obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jejímž územním obvodu má veřejný funkcionář trvalý pobyt,“ dodává Karolína Bartošková.

Strážníci v Třeboni kontrolují cyklisty i v zimě, přestupky jsou poměrně časté

Městští strážníci v Třeboni kontrolují cyklisty i v zimě

Třeboň je i v zimě plná cyklistů. Strážníci městské policie proto i v únoru kontrolují, jestli lidé jezdí podle pravidel. Třetina cyklistů, které v úterý v ulicích města zastavili, ale udělala nějaký přestupek.

Za každý řešený přestupek zaplatí obce Jindřichovu Hradci 1200 korun. I tak se to podle Jany Maříkové z Nové Včelnice vyplatí. „Ukázalo se, že v důsledku toho, že jsme řízení postoupili Jindřichovu Hradci, došlo i k poklesu přestupků. Pokud šlo o takové ty žabomyší spory sousedů, tak si většinou lidé rozmysleli, jestli to řízení postoupí až do Hradce. Už je to pro ně trochu složitější, takže počet přestupků určitě klesl,“ říká.

Jsou ale i takové obce na Jindřichohradecku, za které nemusí úředníci v Jindřichově Hradci za celý rok řešit žádný přestupek. Patří mezi ně například Hadravova Rosička.

Spustit audio

Související