Zabijačkové pokrmy a pečené speciality z vepřového masa
Hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky je vepřové maso. K době masopustu patří i čas zabijaček, proto připomene recept na ovar, vydatnou zabijačkovou polévku i speciální prejt. A ještě přidá tipy na pečené speciality a škvarkové pagáče.
Související
-
Ovar
Ovar bývá zpravidla prvním pokrmem při tradiční české zabijačce. Je to vařené vepřové maso z hlavy a laloku, případně kolene, boku i plece.
-
Škvarkové pagáčky
Slané škvarkové pečivo se dříve v různých obměnách peklo všude uprostřed Evropy. Tento recept je z Valašska, kromě pšeničné mouky se v něm používá také mouka pohanková.
-
Jitrnice a pečený prejt
Při zabijačce nejprve zpracovávají vnitřnosti, které rychle podléhají zkáze. Do vyčištěných střívek se v našich krajích nejčastěji plní takzvaný prejt, kousky se pak vaří.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.