Zabijačka - klasika a její moderní proměny se vzpomínkami posluchačů
V tomto čase, tedy období masopustním, nemůže na pořadu dne chybět zabíjačkové téma. A pomohli k tomu i samotní posluchači, protože po telefonu přidali i své vzpomínky a tipy.
Zabíjačka k našemu kraji a této roční době zkrátka patří a i když je skladba toho, co jíme my dnes a kdysi naši předkové, jiná, stojí tu a tam propojit dávné tradice a zkušenosti se současností. Nezapomeňte si také poslechnout telefonické vzkazy a vzpomínky posluchačů, kteří zavolali Petrovi Stupkovi přímo do vysílacího studia.
A k tomu přidáme i recept na čtyři porce zabijačkového prejtu z Valašska.
- 250 g vařeného vepřového ovaru,
- 100 g vepřových jater,
- 100 pohanky lámanky,
- 100 g syrových brambor,
- 80 g cibule,
- 80 g sádla,
- 400 ml vepřového vývaru
- a podle chuti – česnek, pepř, nové koření, hřebíček, sůl.
Nejprve do vroucího ovarového vývaru nasypejte pohanku a nechte ji 15 minut spařit. Cibulku osmahněte na sádle do zlatova.
Vepřový ovar, může být tučnější včetně kůže, semelte spolu s vepřovými játry. Do něho následně přimíchejte opečenou cibuli, spařenou pohanku, jemně nastrouhané syrové brambory a samozřejmě směs ochuťte lisovaným česnekem, kořením a solí.
V případě potřeby můžete směs trochu zahustit strouhaným chlebem nebo žemlí. Vše pak pečte v sádlem vytřené nádobě 30 – 40 minut. Podávejte s kysaným zelím a bramborami.
Kuchařské čarování si poslechněte online, nebo si je stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.