Za vykolejení vlaku u Hluboké nad Vltavou může zlomená kolejnice, oprava trati potrvá minimálně několik dnů

20. prosinec 2020 15:00

Inspektoři Správy železnic a drážní inspekce vyšetřují příčiny nehody rychlíku nedaleko stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí. Vlak tam vykolejil v sobotu večer, nikdo z 29 cestujících se nezranil. Oprava trati potrvá minimálně několik dnů.

Havárie se stala necelý kilometr od zastávky Hluboká nad Vltavou – Zámostí v mírné levotočivé zatáčce, místo je hodně úzké v průrvě mezi skalami. Čtyři vagóny a jedna lokomotiva jsou pořád koly mimo trať. Pro drážní hasiče je to místo těžko dostupné, všechny potřebné prostředky musí na místo fyzicky donést. Na pomoc už jim přijel nehodový pomocný vlak Správy železnic.

Inspektoři Správy železnic a drážní inspekce vyšetřují příčiny nehody rychlíku nedaleko stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí

Hasiči musí dostat soupravu zpátky na koleje a vlak pak odsune vozy směrem do Chotýčan. Až pak může začít oprava kolejového svršku. Jak sdělil přímo na místě nehody velitel hasičů Správy železnic Ladislav Mala, právě proto, že je tu situace dost nepřehledná, práce můžou trvat až do rána.

Podle inspektora Drážní inspekce Karla Hory byl příčinou havárie lom jazyka výhybky; Laicky řečeno – zlomila se kolejnice ve výhybce.

Opravy můžou trvat až do úterka, podle předběžných odhadů se doprava vrátí na železnici až 23. prosince. Do té doby budou cestující mezi Hlubokou – Zámostím a Ševětínem vozit autobusy.

Proč se to stalo, se na místě nehody zjistit přesně nedá, zkoumat to bude ČVUT, a to potrvá několik měsíců. Inspektoři na místě prohlédli drážní vozidla a traťový svršek a  zkoumali lom kolejnice ve výhybce. Předběžná škoda na drážních vozidlech je podle inspektora Karla Hory 2,5 milionu korun na vozech Českých drah, na majetku Správy železnic přes 1 milion korun.

Kdy se vlaky vrátí na trať zatím není jisté. Správa železnic odhaduje, že je poškozených zhruba 300 metrů kolejí a výhybka, přesně to ale bude vědět, až se podaří vykolejenou soupravu dostat na koleje a odtáhnout. Opravy můžou trvat až do úterka, podle předběžných odhadů se doprava vrátí na železnici až 23. prosince. Do té doby budou cestující mezi Hlubokou – Zámostím a Ševětínem vozit autobusy.

autor: Pavla Kuchtová | zdroj: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio