Za vším hledej ženu – i za kostkou cukru, kterou vynalezli před 175 lety v Dačicích

14. červenec 2018 14:12

Kdy naposledy jste si do kávy nebo čaje hodili kostku cukru a brali to jako běžnou věc? Za takovým relativně jednoduchým nápadem byla v roce 1843 malá kapka krve a také žena, manželka cukrovarníka z Dačic.

Do té doby lidé štípali homole cukru na menší kousky ve speciálních kleštích. Zájemci si to stále mohou vyzkoušet v dačickém muzeu.

Stejně dělila homole cukru i manželka dačického cukrovarníka Juliana Radová. „Když štípala právě tu velikou homoli, což byly takové nepraktické tvary, zranila se. Šla za manželem a říkala: Musíš s tím konečně něco udělat, ať se s tím nemusím takhle hmoždit,“ popisuje ředitelka muzea Marie Kučerová.

První lis, na kterém se v Dačicích kostky cukru vyráběly, se nedochoval. Návštěvníci si ho ale v muzeu můžou prohlédnout alespoň na původních plánech. „Principem byly dvě měděné desky. Spodní byla plná a vrchní měla 400 otvorů ve tvaru čtverečků. Do toho se rozetřela rovnoměrně cukrová hmota, dalo se to pod lis a lisováním vznikaly ty kostičky,“ vysvětluje Marie Kučerová.

Kostky cukru se vyráběly ve dvou velikostech. Menší byly podobné dnešním, větší měly hranu o délce asi 18 milimetrů. Objevovaly se i červené kostky. „Přesně nevíme, čím byly barvené, ale domníváme se, že to bylo třeba šťávou z červené řepy nebo borůvek. Určitě používali nějaké přírodní barvivo,“ doplňuje ředitelka muzea.

Od udělení patentu na výrobu kostek cukru letos uplyne 175 let. Město proto příběh přeneslo i do ulic. „Máme pět velkoplošných panelů a jednu mapu s perokresbami. Příběh kostky cukru je zajímavý, protože, jak se říká, za vším hledej ženu. Vypíchneme to, že kostku cukru sice vynalezl ředitel rafinerie, ale jeho manželka byla ta, která ho k tomu inspirovala,“ říká Naděžda Mastná z odboru kultury a cestovního ruchu.

Pomník kostky cukru v Dačicích

Nové informační panely, které přibližují příběh kostky cukru, už si u pomníku v Dačicích prohlédl například Zdeněk Nedbal z Českých Velenic s manželkou. „Věděl jsem o tom, ale přečetli jsme si to znovu, je to zajímavé,“ komentoval.

Na podzim se do Dačic na celorepublikovou burzu sjedou i sběratelé cukru.

autor: hoch

Související