Za Sandym Nelsonem, mužem, který přivedl bicí na hitparády

7. březen 2022

Letos v únoru věku 83 let zemřel Sandy Nelson. Byl patrně nejúspěšnějším bubeníkem v pop music dřívějších dekád, co se týče pozic na hitových žebřících.

Jako Sander L. Nelson přišel na svět 1. prosince roku 1938 v Santa Monice v Kalifornii. Na bicí se začal učit v sedmi letech. Na střední škole byli jeho spolužáky Jan Berry a Dean Torrence, kteří později vytvořili slavné „surf“ duo Jan and Berry.

Sandy začal nahrávat s kapelou Renegades, kde hrál na kytaru později úspěšný producent Richard Podolor, který se pak podílel na vzniku několika Nelsonových hitů. Ještě než se tak stalo, udělal si Sandy Nelson rychle dobré jméno jako studiový bubeník a zúčastnil se natáčení řady podstatných nahrávek té doby.

Čtěte také

Jako instrumentalista poprvé zazářil v roce 1959 skladbou Teen Beat. Jejím spoluautorem byl zmíněný kamarád Richard Podolor. Jenže na desce jeho jméno uvedeno nebylo. Aby mu to vynahradil a nějak kompenzoval, připsal mu Sandy Nelson autorství svého dalšího bubenického šlágru Let There Be Drums.

Bohužel, zdárně se vyvíjející kariéru bubeníka Sandyho Nelsona na konci roku 1963 do značné míry zabrzdila motocyklová nehoda, z níž vyvázl s citelnými šrámy. Úraz si vyžádal amputaci části pravé nohy. Navzdory handicapu se Sandy Nelson po pauze k hudbě a svému nástroji vrátil, byť dřívějším úspěchům se nepřiblížil.

Ve Vlídných tónech ve vzpomínce na kdysi velmi populárního bubeníka Sandyho Nelsona jsme namíchali jeho hity s jeho instrumentálními úpravami známých rokenrolových nebo dokonce swingových skladeb.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související