Za pobyt v Jindřichově Hradci budou turisté platit 21 korun za den

2. leden 2020 16:07

Poplatek za pobyt v Jindřichově Hradci bude v letošním roce 21 korun za den. Rozhodli o tom zastupitelé. Výše tak zůstává stejná jako v předchozích letech, i když dosud se poplatek skládal celkem ze dvou plateb.

Nově budou za pobyt platit i lidé, kteří se na dobu kratší než 60 dnů ubytují v soukromých bytech. „Tohle není nic jiného než další daň a zatěžování lidí, kteří něco vybudovali vlastní silou,“ kritizoval poplatek opoziční zastupitel Ondřej Pumpr.

„Jsem schopen to pochopit v momentě, kdy ubytovatel, tedy ten, kdo do města láká turisty a nechává i ostatní podnikatele vydělat, za to dostane nějakou protihodnotu, třeba v podobě výborně zpracovaného destinačního managementu. Nebudeme si lhát, to tady v Jindřichově Hradci rozhodně nefunguje,“ dodal.

Podpořil ho i zastupitel Jaroslav Chalupský. Výběr poplatků podle něj ve městě dosud nefungoval. „V podstatě dva nebo tři penziony odvádějí 75 procent celkové částky, která se vybere, přitom ubytovatelů v regionu je podstatně víc,“ řekl.

Vedoucí oddělení místních poplatků městského úřadu Gabriela Dvořáková k tomu dodala, že úředníci podezřelé poplatníky cíleně kontrolují.

V kontrolách budou úředníci pokračovat i po zavedení nového jednotného poplatku. Vzhledem k tomu, že by ho měli hradit i lidé, kteří budou hosty ubytovávat v soukromí, to ale bude složitější. „Z tohoto důvodu provádíme namátkové kontroly, necháváme si předkládat ubytovací knihy a sledujeme je i na různých internetových portálech,“ doplnila Gabriela Dvořáková.

Za dvou poplatků, které ale dohromady byly ve stejné výši jako ten nově zaváděný, získávalo město ročně kolem jednoho milionu korun.

Čtěte také

Zastupitel Libor Votava proto znovu navrhl, aby město poplatek z pobytu úplně zrušilo. „Pokud tento poplatek přináší tyto částky a je spojen s nějakými kontrolami, tak je skutečně nejjednodušší ho zrušit, už jenom z toho důvodu, že ty náklady na administraci a správu jsou v porovnání s výnosem neadekvátní,“ vysvětlil.

Podle starosty města Stanislava Mrvky se ale za poplatkem z pobytu skrývají i další peníze pro město. „Jsou na to navázané finanční prostředky, které pak jdou do rozpočtu města jinými kanály a odvíjejí se od počtu vybraných poplatků. Zní to možná divně, ale takhle funguje státní rozpočet,“ připomněl.

Zastupitelé proto nakonec souhlasili s tím, že v roce 2020 budou ubytovaní hosté ve městě platit za svůj pobyt 21 korun denně. Maximální sazba tohoto poplatku by přitom podle zákona mohla dosáhnout až 50 korun.

Spustit audio

Související