Za napadení vietnamského prodejce v Jindřichově Hradci dostal inspektor od soudu pokutu

16. leden 2020 09:54

Výtržnictví a poškození cizí věci se podle okresního soudu v Jindřichově Hradci dopustil inspektor České obchodní inspekce při kontrole jednoho z obchodů ve městě loni na jaře. Zaplatit by za to měl pokutu 25 tisíc korun a také nahradit škodu na rozbitém mobilním telefonu.

„Byl celý nervózní, chodil sem tam, plival tam,“ popisovala prostřednictvím soudního tlumočníka u okresního soudu v Jindřichově Hradci průběh kontroly provozovatelka obchodu.

Problém nastal ve chvíli, kdy ke kontrole přizvala svého syna Šona Chunga jako překladatele. Ten se s inspektorem Miroslavem Suchanem dostal do slovní potyčky. „Nejhrubší jsou vždycky narážky na můj původ. Já ho vůbec nezakrývám, jsem se svým původem velice spokojený, ale nemám rád, když to někdo vyslovuje ponižujícím způsobem, třeba žlutý vietnamčíku,“ uvedl Šon Chung.

Když si chtěl chování inspektora natočit na mobilní telefon, došlo na ulici před obchodem i na fyzické napadení. Proto státní zástupkyně požadovala pro inspektora trest hned za tři delikty – výtržnictví, ublížení na zdraví a poškození cizí věci.

„To, co odehrálo v provozně, je ze strany obžalovaného neslušné, hrubé a také neslučitelné s vystupováním inspektora České obchodní inspekce,“ vyjádřila se v odůvodnění rozsudku soudkyně Eva Svobodová. Není to podle ní ale trestný čin.

Ten se stal až na ulici před obchodem, shrnula rozsudek mluvčí okresního soudu v Jindřichově Hradci Petra Říhová. „Obžalovaný byl odsouzen k peněžitému trestu ve výši 25 tisíc korun. Pro případ, že by tento trest nebyl splněn, byl uložen trest náhradní, a to tři měsíce odnětí svobody. Byl odsouzen též k náhradě majetkové škody,“ dodala.

Čtěte také

Obhájce Miroslava Suchana Josef Richtr se na místě odvolal. „Soudkyně vypustila ten trestný čin ublížení na zdraví, nemá tedy prokázané, že by jednání mého klienta směřovalo k ublížení na zdraví. A já se domnívám, že i u těch zbývajících dvou trestních činů je důvod k tomu, aby byl eventuálně zproštěn,“ vysvětlil.

Státní zástupkyně Yvetta Švecová si nechala lhůtu pro odvolání, stejně tak Šon Chung. Soudkyně Eva Svobodová navíc vyjádřila lítost nad tím, že se případ vůbec k soudu dostal. „Orgány činné v trestním řízení se opakovaně snažily, aby věc byla řešena odklonem od trestního řízení, a musím s politováním říct, že ani jedna strana k tomu nepřispěla,“ připomněla.

Inspektor je od začátku vyšetřování postavený mimo službu a bude tomu tak do doby, než padne pravomocný rozsudek.

Spustit audio

Související