Za bydlení na kolejích si vysokoškoláci připlatí. Navýšení cen ale nijak neovlivnilo poptávku

2. září 2022 08:36

Kvůli rostoucím cenám energií zdražuje i bydlení pro studenty. Na jihu Čech se bude zvyšovat kolejné jak na Jihočeské univerzitě, tak na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích. 

„Mám kamarády, kteří také mají dvojlůžkový pokoj, ale vlastně platí míň než já na koleji. Dříve jsme platili méně než čtyři tisíce, teď už je to přes čtyři tisíce za měsíc,“ stěžuje si studentka Jihočeské univerzity Lucie Landová.

Jak uvedl mluvčí univerzity Štěpán Kuděj, vysoká škola kvůli zvyšování cen energií zdražila ubytování na kolejích od prvního července, a to přibližně o patnáct procent.

Čtěte také

S novým ceníkem vyjde nejlevnější druh ubytování na 3300 a nejdražší na 6000 korun za měsíc. Studující si tedy připlatí zhruba něco mezi 750 a 450 korunami za měsíc. Navýšení kolejného ale nijak neovlivnilo poptávku, obsazeno je všech 941 lůžek.

Stejný stav hlásí Vysoká škola technická a ekonomická, kde se zvedly ceny ubytování o 360 korun z 2840 na 3200 korun za měsíc. „Naše kapacity jsou v porovnání s ostatními poměrně malé, aktuálně máme něco přes padesát lůžek. I přes zvýšenou cenu kolejného evidujeme zhruba stejnou poptávku jako dříve. Předpokládám, že je to z toho důvodu, že stále máme cenu nižší, než je nabídka v okolí,“ dodává ředitel veřejných vztahů Petr Oros.

Zvyšování cen ubytování pro studenty je celorepublikovým trendem. K podobným krokům sáhla i Karlova, Masarykova nebo Západočeská univerzita.

autor: František Ciglbauer
Spustit audio

Související