Z tří kilogramů hlíny udělat co nejvyšší rouru. Točíři soutěžili v Bechyni

10. listopad 2018 07:20

Řemeslný fortel i uměleckou invenci museli prokázat účastníci točířské soutěže v Bechyni. Už po dvaadvacáté ji tam uspořádala Střední umělecko-průmyslová škola. Na soutěžící čekaly celkem čtyři úkoly.

„Čeká nás džbán a mísa podle výkresu a potom volná tvorba, zoomorfní nádoba podle vlastního návrhu. Ta má být inspirovaná zvířetem, já budu dělat asi něco inspirovaného šnečí ulitou,“ řekla před začátkem studentka Magdalena Čápová.

Její spolužačka Anna Stiftterová zase hledala inspiraci u velbloudů. „Vycházela jsem z konvičky, takže bych chtěla, aby to bylo i funkční, uvidíme, jak se to povede,“ dodala.

Práce s hlínou na kruhu je podle ní náročná hlavně v konečné fázi. „Sebemenší pohyb nebo rozechvěné ruce mohou pokazit celou předešlou práci. Je dobré si hodně dávat pozor, aby to zůstalo centrické, aby to bylo všude stejné, protože když se to rozhodí, tak to zpravidla spadne celé,“ vysvětlila.

Už 300 let stejný vzor. Zelené talíře z Gmundenu má skoro každá rodina

V rakouském Gmundenu je největší keramická manufaktura ve střední Evropě. Ručně vyráběné hrnky, talíře nebo džbán odsud má téměř každá rodina

Gmundenská keramika je v Rakousku stejným fenoménem jako v Česku cibulák. Ručně vyráběné hrnky, talíře nebo džbán z keramičky na břehu jezera Traunsee má téměř každá rodina.

Součástí točířské soutěže je tradičně i nějaký speciální úkol, letos šlo o maxirouru. Každý soutěžící dostal tři kilogramy hlíny a jeho úkolem bylo vytočit co nejvyšší rouru.

To podle ředitele soutěže Milana Vágnera není vůbec jednoduché. „Největším úskalím je udržet to hlavně v těch nejvyšších místech, aby se to nezhroutilo. Musí odhadnout svoje schopnosti natolik, aby zvolili třeba i menší množství hlíny, které zvládnou,“ komentoval. Rekord v soutěži o maxirouru má hodnotu 60 centimetrů.

Celorepublikovou točířskou soutěž organizovanou Střední umělecko-průmyslovou školou v Bechyni nakonec vyhrála domácí studentka Anna Stifterová, která zvítězila i v disciplíně maxiroura.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související