Z rozhledny U Jakuba na Havlově hoře přehlédnete celou Českou Kanadu. Pod ní vás čeká spousta zábavy

12. říjen 2020

Rozhlednu U Jakuba najdete v samém srdci České Kanady, regionu na česko-moravském pomezí, zhruba mezi Jindřichovým Hradcem a Slavonicemi. Na vrcholku Havlovy hory stojí věž z modřínového dřeva s vyhlídkovým ochozem ve výšce třiceti tří metrů.

„To je podle Kristových let, aby v tom byl nějaký smysl,“ říká Karel Plucar z firmy Czech Canada, který stavbu rozhledny inicioval. A co stojí za názvem rozhledny a kopce, na kterém stojí? „Havlova hora není pojmenovaná podle pana prezidenta, jde o historický název,“ směje se Karel Plucar. Zato Jakub souvisí s jeho rodinou. „Vůbec jsme nevěděli, jaké jméno rozhledně dáme,“ vysvětluje. „Tak jsme řekli našim dětem, aby nám s tím pomohli. A dcery navrhli, aby se jmenovala po nejmladším bratříčkovi.“

Třípatrová rozhledna se sto osmdesáti schody přivítala první návštěvníky v roce 2013. Od té doby pod ní vyrostl celý herní areál pro děti. Přímo pod rozhlednou tak najdete podzemní chodbu se strašidlem, perníkovou chaloupku, bludiště, týpí s totemem, ale i bikepark a samozřejmě i stánek s občerstvením.

Herní areál pro děti pod rozhlednou U Jakuba

Kolem rozhledny vede naučná stezka na Ďáblovu prdel, což je kuriózní skála, která v minulém století dostala jméno od trampů, kteří do kraje jezdili hojně tábořit. Stezka vede kolem řady lesních rybníčků, většinou bezejmenných, jeden se ale pyšní označením Štrpské pleso.

Rozhledna s přilehlým lesoparkem je přístupná v hlavní turistické sezóně denně, mimo ni nárazově, zejména v závislosti na počasí. Aktuální informace o otevíracích časech, vstupném, včetně telefonu na správce, najdete na webových stránkách ceskakanadazvysky.cz.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.